Jak správně chránit pokožku od slunečního záření

Sluneční paprsky sice umí dodat pokožce bronz i potřebný vitamín D, ale také s sebou bohužel přinášejí škodlivé UVA a UVB záření. Především na začátku léta není naše kůže na přímé sluneční záření zvyklá a může tak zažít šok a snadno se spálit.

Jak si nejlépe užít jaro a léto se zdravou a nespálenou pokožkou a proč je důležité chránit malé děti prozradí MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Ideální doba na opalování: 15minut

Řešením samozřejmě není od slunce utíkat, protože slunce k životu potřebujeme. Navozuje v nás pocit psychické pohody a sluneční záření má význam v syntéze vitamínu D, který potřebujeme. Denně se ale stačí slunit (mimo polední hodiny) 15 minut – to je dostatečná doba, abychom si zajistili dostatek vitamínu D. Určitě je lepší se pravidelně neopalovat, urychluje se tím stárnutí pokožky, a hlavně může dojít ke vzniku kožních nádorů.  Pokud se opalujeme nebo pohybujeme na slunci, tak se samozřejmě vždy musíme chránit vhodnými fotoprotektivní přípravky se SPF nad 20.

U moře nebo ve vysoké nadmořské výšce je pak ideální SPF 30-50. A rozhodně bychom neměli zapomínat, že i pod mrakem se propouští přes 50 % UV záření.  A radiace proniká také přes sklo, takže se chraňte, i když jedete v autě či sedíte u okna, kde svití sluníčko.

Kdo se má mít nejvíce na pozoru?

„Na pozoru musejí být lidé s velmi světlou kůží (fototyp I) a ti, kteří mají mnohočetná znaménka, případně u nich někdo v rodině prodělal rakovinu kůže. Zde opravdu platí přísná doporučení při pobytu na slunci a opalování není vhodné ani 15 minut,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová.

Vhodná volba oděvu

Kromě krémů se chráníme i oděvem a pokrývkou hlavy. Je důležitá také barva textilu, přičemž tmavá chrání více, i když v létě volíme raději, leč vlastně nesprávně světlé barvy. Taktéž velmi napnuté strečové látky a mokré textilie chrání méně (pozor na mokré plavky). Ve speciálních plážových oděvech jsou někdy i přímo v látce zatkané i UV absorbéry. U dětí se doporučují speciální oděvy, které ochrání před UV zářením, a do 1 roku by děti vůbec neměly pobývat na přímém slunci. Samozřejmostí by měla být ochrana zraku certifikovanými brýlemi proti UV u dětí i dospělých.

Nebezpečné spálení dětské pokožky

Nejvíce bychom měli chránit před sluníčkem naše děti, protože silné spálení pokožky v dětském věku může mít i fatální následky. „Dětská kůže je nezralá a neumí se UV záření bránit a vzniká velké riziko kožních nádorů v dětském i dospělém věku. Děti proto musíme chránit nejvíce. Jedno spálení ještě nemusí způsobit vznik kožního nádoru, ale při častém spálení pokožky si zahráváme s našim zdravím,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová a dodává: „Všem bych určitě doporučila nechat si preventivně vyšetřit kůži a znaménka u dermatologa. Především u lidí po čtyřicátém roku a jedinců kteří mají mnohočetná znaménka jsou pravidelné kontroly velmi důležité“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.