Jak si užít sex i po padesátce

Podle sexuologů není možné říci, co je v sexu „normální“. Přesto chceme někdy víc a někdy méně – zatímco muži jsou nejvýkonnější už kolem 18–25 let, u žen je to až ve 30–35 letech. Stejně tak platí, že s přechodem se u žen i mužů zájem o sexuální aktivity snižuje. Zatímco u žen to může být též kvůli problémům spojeným s klimaktériem, u mužů je zpravidla viníkem klesající hladina testosteronu.

„Rozdílná chuť na sex je v páru běžná. Někdy jsou rozdíly výraznější, jindy méně, ale vždy je to o domluvě, kompromisu a vzájemné komunikaci. Při rozdílné frekvenci v páru není vhodné na ‚slabší článek‘ příliš tlačit či mu něco vyčítat. Může to mít, a většinou i má, spíše opačný efekt. Proto je dobré, aby se partneři opravdu dobře znali a uměli si spolu i o sexu otevřeně promluvit. Učit se to je důležité již od samotného počátku vztahu,“ vysvětluje sexuolog MUDr. Turčan z Centra Mediol v Olomouci. Pokles hladiny testosteronu s věkem je přirozený, pokud se ale objevují nepříjemné příznaky, mezi které patří

kromě nižší chuti na sex a méně častých erekcí také únava, nespavost, rozmrzelost, úbytek svalové hmoty nebo přibírání na váze, je vhodné nechat si hladinu testosteronu u svého praktického lékaře změřit a probrat s ním možnosti. Muži mohou také vyplnit samodiagnostický test a zjistit, nakolik se jich nedostatek testosteronu týká (např. na www.muzveforme.cz).

Ženy nezoufejme – užijeme si i po padesátce

Kolem padesátky může muž někdy „chytit druhou mízu“. Může mít pocit tzv. ujíždějícího vlaku a i přes pokles testosteronu, který si již někdy začíná i sám uvědomovat, začne být v navazování sexuálních kontaktů čilejší (bohužel ne vždy s vlastní partnerkou). Obecně ale platí, že u muže po padesátce je sexuální aktivita o něco nižší, než bývala dříve – ať už kvůli nižší chuti na sex nebo snížené kvalitě erekce. I přesto ale mají muži po padesátce sex většinou alespoň jednou až dvakrát týdně, mnozí i častěji. Samozřejmě záleží i na běžné frekvenci před tím, než se příznaky nízké hladiny testosteronu ukázaly.

Sex je problém, když narušuje osobní nebo partnerský život

„Každému co je libo“ zde platí jenom zčásti. Pokud totiž začne sex nebo jeho nedostatek narušovat osobní nebo partnerský život, pohroma je na obzoru a je čas navštívit odborníka. Je jedno, zda je důvodem nespokojenosti jednoho z partnerů problém s erekcí u muže, nebo nedostatečné zvlhčení při sexuálním vzrušení či bolest u ženy. Určitě v tom nejste sami – odborníci se s podobnými případy setkávají denně a mají k dispozici řešení. Pro ženy existují různé druhy lubrikačních gelů, mužům pak může s klesající hladinou testosteronu a jejími projevy pomoci substituční léčba testosteronem (obdoba hormonální léčby u žen v přechodu).

Léčbu testosteronem (jejíž účinky jsou na rozdíl od doplňků stravy prokázány klinickými studiemi) vám předepíše odborník (urolog, androlog, endokrinolog nebo sexuolog) na základě krevních testů. Krevní test na hladinu testosteronu si přitom můžete nechat udělat i u svého praktického lékaře, který vás pak ke specialistovi odešle. Pokud je léčba testosteronem vhodná, mohou lékaři předepsat testosteron ve formě perorálních tablet, injekcí nebo transdermálního gelu, který se maže na ramena a paže. Transdermální gel je v České republice nejnovější a při jeho užívání dochází v řádu několika měsíců nejen ke zlepšení sexuálního života, ale také nálady, snížení únavy a přírůstku svalové hmoty.

Tipy od sexuologa MUDr. Turčana

Když to v posteli nefunguje

  • Nejvíce testosteronu se vytváří v průběhu spánku. Pokud má tedy muž erekce ráno a večer je naopak unavený, přivstaňte si a zkuste ranní milování.
  • Ženy, při suchosti pochvy se nebojte použít vhodný lubrikační gel. Pokud se stydíte zeptat se v lékárně, můžete si ho objednat i přes internet např. v e-lékárně.
  • Mužům i ženám udělá dobře delší předehra se vzájemným mazlením. Pokud se muž obává selhání, je vhodné se někdy pouze mazlit bez sexuálního styku (předem se na tom domluvte).
  • Ženy, ani v legraci muži neříkejte, že to je s ním již nějaké slabé a že si asi budete muset zajít k sousedovi. Tím situaci spíše zhoršíte.
  • Muži, pokud cítíte nižší apetenci a kvalitu erekce a další příznaky nedostatku testosteronu (přibírání na váze, únavu, nervozitu, nespavost, podrážděnost), rozhodně neváhejte a zajděte pro radu či pomoc k odborníkům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.