Želírovací sezóna začíná…

Blíží se sezóna želírování. Buďte připraveni využít každou příležitost a zpracovat si úrodu na celý zbývající rok – ať už v podobě zavařenin, džemů, marmelád, sirupů, či třeba přesnídávek. Společnost Labeta nabízí několik tipů a receptů,  které vám ulehčí práci, naplní spíž a přinesou radost z domácích zavařenin po celý rok. 

Vyznáváte-li zdravý životní styl, doporučujeme k želírování vyzkoušet třtinový želírovací cukr. Není rafinovaný, obsahuje více zdraví prospěšných látek, než cukr bílý a navíc si zachová svou mírně karamelovou chuť. V nabídce Labety je také BIO želírovací cukr, který neobsahuje žádné konzervanty, pouze BIO cukr a pektiny. Ne všichni mají to štěstí, aby si mohli dopřát sladké, kdykoli na něj dostanou chuť. Ať už kvůli hmotnosti, nebo třeba kvůli problémům s hladinou cukru v krvi. Pokud z jakýchkoli důvodů nemůžete nebo nechcete přijímat běžný cukr,

nezoufejte. Ani vy nejste ochuzeni o výrobu a hlavně konzumaci džemů. Domácí zavařeninu si místo s bílým (či třtinovým) cukrem můžete připravit také s fruktózou neboli ovocným cukrem, udělá vám při želírování stejnou službu. Myslete však na to, že fruktóza má asi o 30 % vyšší sladivost než řepný cukr, proto stačí použít jí asi o 1/3 méně. Výborně se hodí také pro běžné slazení nebo pro pečení.

Recept na jednoduchý jahodový džem:

Postup:

Očištěné jahody (900–1000 g) rozemeleme nebo prolisujeme. Do připravených jahod vsypeme obsah sáčku Želírovacího cukru na jahody a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Dochutíme kyselinou citronovou, můžeme přidat ještě cukr. Odebereme případnou pěnu a horkou marmeládu opatrně nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru.

Recept na hruškový džem se zázvorem a medem

Co potřebujete:

1 kg hrušek, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky na jemno nastrouhaného zázvoru, šťáva z 1 velkého citronu (nebo 2 menších), Želírovací cukr 2:1 Labeta (pro méně sladké hrušky) nebo Želírovací cukr 4:1 (pro zralé sladké hrušky)

Postup:

Očištěné hrušky bez jadřinců pokrájíme na čtvrtiny, rozvaříme, scedíme a rozmixujeme. Přidáme med, zázvor, citronovou šťávu a Želírovací cukr 2:1 Labeta. Směs dobře promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Horkým džemem plníme sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Dochucovací suroviny jako je zázvor nebo citronová šťáva používejte a upravujte dle své chuti a nebojte se během vaření experimentovat s jejich množstvím.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.