Sezóna chřestu právě začíná!

chřest foto

Od tohoto týdne je k dostání na prodejnách Billa český chřest pod privátní značkou Česká farma. Čerstvý, bílý chřest z produkce českých pěstitelů si budete moci užívat do konce června. K dostání bude rovněž chřest zelený ze zahraničí.

Chřest, často označovaný jako „bílé zlato“ či „královská zelenina“, je nejen lahodný. Je také jednou z nejdietnějších potravin vůbec a je vyzdvihován pro řadu svých pozitivních zdravotních účinků. Díky vysokému obsahu důležitých vitamínů a minerálů a jejich kombinaci se o něm často hovoří dokonce jako o elixíru mládí. Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, ale zároveň jej díky jeho vlastnostem užívali jako lék. Za první zmínku o této zelenině můžeme považovat její zobrazení na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem, na níž je obětována egyptským bohům. Římský císař Augustus pak dokonce založil „chřestovou flotilu“ určenou k dovozu této skvělé zeleniny.

Recept na FARFALLE S CHŘESTEM, HRÁŠKEM A PANCETTOU:

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 400 g  těstovin farfalle  
  • 10 stonků  zeleného chřestu
  • 5 stonků  bílého chřestů  
  • 200 g  hrášku  
  • 100 g  pancetty
  • 150 g  sýra grana padano
  • 4 lžíce  smetany a olivového oleje extra panenského
  • 50 g  másla
  • sůl a pepř a čerstvá bazalka

Postup

  1. Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce (2 – 4 cm). Bílý chřest oloupejte škrabkou od hlavičky směrem dolů. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu se lžičkou soli a cukru.
  2. Jakmile začne vřít, ponořte do ní chřest špičkami nahoru a 4 minuty povařte. Sceďte a nakrájejte na 2 cm dlouhé kousky, špičky odložte stranou.
  3. Olej rozpalte v široké pánvi s vyšším okrajem, přidejte jarní cibulku a česnek. Nechte zesklovatět, přihoďte pancettu, hrášek a spařený chřest.
  4. Krátce orestujte, podlijte smetanou, osolte a opepřete. Sporák vypněte, do směsi vmíchejte polovinu sýra a přidejte máslo na zjemnění.
  5. Promíchejte s těstovinami uvařenými podle návodu na obalu a podávejte vydatně posypané sýrem Grana Padano. Dozdobte lístky čerstvé bazalky.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>