Letní vaření plné pohody a slunce

Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky.

Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití kysané smetany, buchet na víkend či svačinky – perníku s kefírovým mlékem nízkotučným. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z kysané smetany.

VAJEČNÁ TLAČENKA

Ingredience

  • 250 ml nálevu z kyselých okurek
  • 6 lžic majonézy
  • 6 lžic kysané smetany
  • 5 vajec natvrdo uvařených
  • 100 g šunky
  • 100 g hrášku
  • 100 g kukuřice
  • 100 g baby karotky
  • 1 červená paprika
  • 2 kyselé okurky
  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)
  • Petrželka, sůl, pepř
  •  

Postup

Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící. V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.

Příprava: 10 minut. Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout

https://youtu.be/S0Iir-BCvI0

PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY

Těsto

  • 1 Kysaná smetana
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 celé vejce
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • Sůl

Postup

Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno. Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.

Příprava: 10 minut. Dokončení: 30 minut, pečení

VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 2 lžíce kakaa
  • 300 g cukru
  • 500 ml podmáslí (kefíru)
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balíček kypřícího prášku do perníku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce povidel (do těsta)
  • Povidla nebo marmeláda na promazání perníku

Postup

Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.

Příprava: 5 minut. Dokončení: 25 minut pečení

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *