Úrazy se týkají každého bez ohledu na věk

měř každého z nás už v životě postihla nějaká lehčí poranění šlach, svalů či kloubů. Jsou běžnou součástí života a přijít k nim můžeme kdekoli – doma, při sportu, při práci apod. Úrazy se týkají každého bez ohledu na věk, nicméně nejvíce jsou vzhledem ke své fyzické konstituci ohroženi děti a senioři.

U seniorů úrazy souvisí s tělesnými změnami, které provází stárnutí. Hlavní příčinou úrazů ve stáří jsou pády, ke kterým dochází především doma, ale například i v dopravních prostředcích. Alespoň jedenkrát ročně upadne více než 30 % seniorů nad 65 let. Počet pádů přibývá s věkem seniora, nejčastěji se vyskytují ve věku mezi 70 až 80 lety. „Vysoký výskyt pádů ve stáří souvisí s tím, že chůzi ovlivňuje řada věkově vázaných změn,

např. poruchy zraku, potíže s rovnováhou, svalová ochablost, artróza nosných kloubů atd. Ve třetině případů znamenají pády středně těžké nebo vážné zranění, u nichž je nutný zásah lékařů, nicméně i seniorům se nevyhýbají drobnější poranění (malé hematomy, zhmožděné rány apod.), se kterými si poradí v domácích podmínkách,“ doplňuje MUDr. Lazák. Pro seniory jsou při léčbě lokální bolesti a poranění také vhodné tzv. topické formy analgetik – krémy či masti.  Například Ibalgin krém, který také obsahuje ibuprofen. Potlačuje bolest, snižuje otok a tlumí zánět u bolestivých poúrazových stavů – ať už bolí záda, svaly nebo klouby. Mohou ho užívat dospělí a mladiství od 12 let věku.

U seniorů hraje významnou roli prevence úrazovosti. Jejím základem je pravidelný pohyb a cvičení zaměřená na rovnováhu a posílení svalového a opěrného systému. Dbát je třeba i na konzumaci potravin bohatých na kalcium a vitamín D a na bílkoviny. A v neposlední řadě je potřeba upravit domácí prostředí tak, aby se eliminovala zbytečná rizika, tzn. vytvořit bezbariérové trasy a zabudovat pomůcky usnadňující pohyb a vykonávání běžných činností.

Co se týče pohmoždění svalů, podvrtnutí kloubů, zapamatujte si následující kroky – znehybnit, chladit otok a tlumit bolest. Domácí lékárničku si doplňte o léčivé přípravky s analgetickým účinkem, vhodný je např. Ibalgin gel, který díky obsahu léčivé látky ibuprofen tlumí bolest, snižuje otok a působí protizánětlivě. Postižené místo navíc zklidňuje a chladí. Je určen pro dospělé a dospívající od 12 let.S ošetřením úrazu není radno dlouho otálet.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.