Tipy jak zhubnout do plavek zdravě a nastálo

O svůj vzhled a postavu je třeba pečovat v každém věku.  Neznamená to hrát si na "dvacítku", ale udržet si  zdravě vypadající figuru, i když už neoblékáte velikosti XS a S.

Ač se to podle venkovních teplot prozatím nezdá, plavková sezona je za dveřmi. Pokud se tedy chcete pochlubit zdravě vypadající postavou v plavkách, a ne se stresovat dietami na poslední chvíli, je třeba začít životosprávu řešit už nyní. Jak se zdravým životním stylem začít a jak si ho udržet? Jaký druh pohybu zvolit a na co nezapomenout? Užitečné tipy vám přinášíme v tomto článku.

Životní styl, ne dieta

Internet a módní časopisy jsou plné nejrůznějších zaručeně účinných triků, jak rychle zhubnout. Pravda je však taková, že žádná zázračná dieta neexistuje. Zhubnout zdravě a nastálo lze pouze v případě, že se pro vás zdravá životospráva nestane jen krátkodobou záležitostí, kterou je třeba protrpět, ale životním stylem. Začít můžete pozvolna, zdravá strava totiž rozhodně nemusí být nákladná a ani nudná, dopřát si můžete v podstatě všechna oblíbená jídla. Klasickou mouku je možné nahradit namletými ovesnými vločkami nebo celozrnnou moukou, cukr zase medem. Stačí vyzkoušet pár zdravých receptů a najít to, co vám chutná.

Cvičení ve vodě je vhodné i pro začátečníky

Pokud chcete tělo do léta zpevnit, bez pravidelného pohybu se neobejdete. Opět však platí, že chcete-li u sportu vydržet, musí vás bavit. Nenuťte se proto do běhání nebo posilování, když vám při pomyšlení na další trénink vstávají vlasy hrůzou, ale vyberte si druh pohybu, který budete mít rádi. Zajímavou a pro začátečníky méně náročnou variantou sportu je například cvičení ve vodě. „Během cvičení ve vodě vzniká až 12krát větší odpor, který přirozeně působí proti pohybu člověka. Cviky jsou tak intenzivnější a výdej energie vyšší. Cvičení ve vodě navíc nepřetěžuje klouby a pohybový aparát, proto je vhodné i pro starší věkové kategorie či lidi s pohybovým omezením,“ vypočítává výhody cvičení pod vodní hladinou Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia. Nejpopulárnější je dle něj takzvaný aquagym kombinující gymnastické prvky a základní plavecké dovednosti nebo dynamický aquaaerobic. Vyzkoušet ale můžete také jógu na vodní hladině, aquajogging nebo aquaspining na speciálních kolech umístěných pod vodou.

Posilujte vůli a chlubte se úspěchy

Pevná vůle a odhodlání pro jakoukoliv činnost je vždy základem úspěchu. U hubnutí a rýsování postavy to platí dvojnásob. Odborníci se domnívají, že lidskou vůli lze systematicky posilovat, opět ale budete muset najít variantu, která na vás platí nejvíce. Zásadní je, abyste v cestě za lepší postavou viděli smysl a vydali se na ni kvůli sobě, nikoliv kvůli názoru někoho jiného. Cíle si dávejte postupné a splnitelné. Pokud si stanovíte nereálný cíl, s velkou pravděpodobností se vám ho nepodaří naplnit a brzy se vzdáte. V případě, že s pohybem nebo zdravou stravou začínáte, tak neočekávejte, že uběhnete každý den 10 kilometrů nebo že už si nikdy nedáte ani kousek pizzy. Některým jedincům pak pomáhá sdílet své plány a úspěchy s ostatními. Vytvořte si s kamarádkami motivační skupinu, kde se budete vzájemně hecovat k pohybu, nebo pište o své cestě za zdravějším tělem blog. Ke sportu pak přizvěte kamaráda, který s vámi bude chodit pravidelně trénovat.

Regeneraci podpoří sauna nebo masáž

Pravidelný režim a pohyb jsou pro tělo bezesporu prospěšné. Zapomínat nesmíte ale ani na regeneraci. Součástí vašeho hubnutí se může stát například pravidelná návštěva sauny. „Pravidelné saunování má úžasné detoxikační a regenerační účinky. Během návštěvy sauny dochází k uvolnění svalů, prokrvení pokožky a posílení imunity. Saunování má také pozitivní vliv na pokožku a pomáhá v boji s celulitidou,“ vysvětluje příznivé účinky saunování Tomáš Svoboda z Aqualandu Moravia. Zajít si můžete také na masáž. Zvolit lze tradiční sportovní masáž celého těla nebo aromatickou masáž, jež vám pomůže se dokonale uvolnit i po psychické stránce. „Zajímavou alternativou pro ty, kdo řeší postavu, může být též přístrojová lymfodrenáž, která využívá speciálních návleků a v kombinaci s vhodnou dietou a pohybem je účinným doplňkem při tvarování postavy,“ doplňuje Svoboda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.