Klimatizace a její vliv na naše zdraví

Počátky klimatizace sahají dlouho před rozvoj elektřiny do dob starověkého Egypta, kdy jako prostředek ochlazování sloužil mokrý rákos. Staří Egypťané v parných dnech také často putovali do chladnějších klimatických podmínek, aby horkým teplotám přirozeně unikli. Od té doby však technologie výrazně postoupily a dnes máme k dispozici nejrůznější druhy klimatizací, které ochlazují lidské tělo nepřirozeně.

Ochlazení za cenu negativního vlivu na lidský organismus
Přechody z teplého vzduchu do klimatizovaného prostředí s podstatně nižší teplotou mají na lidské tělo neblahé dopady. Na výkyvy teplot reaguje nejen pohybový aparát, ale i dýchací cesty, kardiovaskulární systém, psychika či oči. „Bolesti pohybového aparátu vznikají velmi často z ofouknutí,“ říká ortoped a dodává, které partie jsou nejnáchylnější: „V největším ohrožení jsou šíje, krční páteř, kříž a ramenní klouby. Při foukání nepřirozeně studeného vzduchu z klimatizace na odkryté části těla vzniká podchlazení, na které následně organismus reaguje ztuhnutím, bolestí či zablokováním svalstva. Využívání klimatizace tak může být jedním ze spouštěcích momentů nejen nachlazení, ale i příčinou bolestí kloubů a svalů.“

Přehlížení bolestí vede k vážnějším problémům
„Akutní bolesti mohou přejít do chronického stadia, přičemž za chronický můžeme považovat problém trvající déle než 3 měsíce. Může jít například o zánět okostice i trojklanného nervu, o cervikobrachiální syndrom, který doprovázejí bolesti šíje a krční páteře s vystřelováním do ramene či horní končetiny, či cervikokraniální syndrom, který se projevuje bolestmi krční páteře, jež vystřelují do záhlaví, spánku a temene hlavy,“ tvrdí MUDr. Kazimír.

Ztuhnutí a zánětu lze předcházet
Pro prevenci výše nastíněných potíží stačí udržovat šestistupňový teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v klimatizovaném prostředí. Je třeba si zároveň ohlídat, aby nebyl proud studeného vzduchu nasměrován přímo na vás. Klimatizace by zároveň neměla být v činnosti déle než 4 hodiny denně. Doporučené umístění klimatizační jednotky je na chodbě, odkud se ochlazený vzduch může rovnoměrně šířit, a pokud trávíte více času jízdou v autě, vypnutím klimatizace 15 minut před ukončením jízdy předejdete šoku a ulevíte kloubům.
„Proti ztuhnutí a zánětu doporučuji věnovat se pilates nebo cvičením s pomůckami typu gymnastický míč či masážní válec. Není radno podcenit ani příjem vyvážené stravy a dostatku tekutin,“ radí MUDr. Kazimír.

Ne vždy se však dá řídit pravidly správného používání klimatizace, ať už je na vině nepřiměřené vedro, nepřizpůsobivý kolega nebo nemožnost klimatizaci regulovat, k čemuž dochází např. ve veřejné dopravě. Nejnovějším způsobem, jak lze zvrátit poškození, přetížení nebo zánět, je použití medicínského ozónu. Ten díky vysokému obsahu kyslíku dodává buňkám velké množství energie, čímž kromě léčení pomáhá i oddalovat stárnutí a degenerativní poškození.

Jedinečné schopnosti ozónu bylo dosud možné využívat jen ve specializovaných lékařských zařízeních, ve kterých se pacientům podával operačně nebo injekčně. Vědcům se ale podařilo ozón stabilizovat do podoby emulgelu, který může v pohodlí domova využívat každý, koho trápí bolest nebo zánět. Aby byl však ozónový emulgel co nejefektivnější, obsahuje navíc kromě ozónu i účinné látky jako glukosamin a chondroitin sulfát, které jsou prospěšné při léčbě kloubů a působí proti opotřebení chrupavky. Dalšími složkami emulgelu jsou černý rybíz, který je nápomocný při zánětech a křečích, dezinfekční a protizánětlivý extrakt z arniky horské a v neposlední řadě kořenový výtažek z čertova drápu, který pomáhá při kloubním revmatismu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.