Elektrolux radí, jak zvýšit životnost chladničky a přitom snížit její spotřebu energie

Každý to známe, chladničku neustále otvíráme a zavíráme s nadějí, zda v ní nepřibylo něco nového na zub. Nejen tento zlozvyk naší chladničce ani peněžence příliš nepomáhá. Avšak s pomocí pár jednoduchých tipů (a odbouráním několika zlozvyků) dokážeme snížit spotřebu energie i prodloužit spotřebiči životnost.

Kromě typu ledničky, hraje důležitou roli pro další úsporu teplota v místnosti, ve které se chladnička nachází. Všechny domácí spotřebiče včetně chladniček by se měly nacházet v místnostech, ve kterých se teplota pohybuje mezi 15 a 25 °C. Nastavení příliš nízké teploty chladničce moc neprospívá. Čím nižší teplota je v chladničce nastavena, tím častěji musí spínat kompresor. Zde platí jednoduchá rovnice: čím častější spínání, tím vyšší spotřeba i hlučnost. Dalším, velice častým nešvarem je otevírání dveří pomocí jejich boční strany namísto madla. Při chybném způsobu otevírání může dojít k poškození těsnění dveří, které by mělo na svědomí únik energie.

V lednici by se také nemělo nacházet ani málo, ale ani mnoho potravin. Příliš plná lednice totiž zabraňuje proudění vzduchu. V prázdné lednici se naopak vzduch kumuluje a při otevření dveří vždy „uteče“ ven. Všechny potraviny by měly být rovnoměrně rozmístěny po celé lednici. Dbejte však na to, aby žádná z nich nebyla přiražena k zadní stěně chladničky. V takovém případě totiž hrozí, že část jejího obalu zůstane přimrzlá ke stěně a při odmrazování by mohla ucpat odvodňovací kanálek. I ten by se měl čistit pravidelně, a to alespoň 2x ročně. Při zanesení totiž hrozí, že se kanálek ucpe a následně přeteče.

Ideálním obdobím pro údržbu chladničky je jarní úklid. V případě, že vlastníte model s kondenzátorem na zadní straně spotřebiče, je potřeba jej alespoň jednou ročně důkladně vyčistit, ideálně pomocí vysavače. Současně také vyčistěte i odpařovací nádobku, která je umístěná na zadní straně nad kompresorem. Nádobka bývá často plná nečistot a vytváří nepříjemný zápach.

Chladničku udržíte svěží a čistou pomocí kvalitního čističe, ten snadno nasprejujte a setřete vlhkým hadříkem. Čistič pohlcuje pachy, snadno odstraňuje skvrny a zanechává povrch čistý. Pokud vás však trápí jakákoli výrazná vůně v chladničce, vložte do ní FreshPlus pohlcovač pachů, který zneutralizuje zápach z ryb, sýrů, masa a dalších aromatických potravin.

Každou chladničku se doporučuje alespoň 2x ročně kompletně odmrazit, a to i v případě, že se jedná například o typ s funkcí NoFrost, která zaručuje spotřebiči stálou teplotu. Užitečným pomocníkem při odmrazování se stane škrabka na led, která odstraní případnou námrazu bez rizika poškození chladničky.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.