Vitamin D je pro imunitu nezbytný

Zatímco poslanci získávají imunitu současně se zvolením do parlamentu, my obyčejní smrtelníci se o ni musíme starat sami. A to zejména v zimě, kdy se potýkáme s nízkými teplotami s menším přídělem sluníčka a jsme náchylnější k nejrůznějším onemocněním.

Jedním z nejdůležitějších aspektů dobré imunity je bezesporu vyvážená strava zásobující naše tělo správnou kombinací důležitých látek a vitamínů. Mnoho důležitých látek, zejména vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, se nachází v mořských rybách. Právě vitamin D napomáhá ke správné funkci imunitního systému a udržuje zdravé kosti, svaly a zuby.

Proč máme nedostatek vitaminu D


Z normální stravy získáváme pouze 10 % potřebné dávky vitaminu D, zbylých 90 % závisí na našem pobytu na slunci.2 Problémem je fakt, že v zimních měsících se potýkáme s nedostatkem slunečního záření. Minimální doba pobytu na slunci pro tvorbu vitaminu D je 15 minut, a to mezi 10. až 15. hodinou. Jedině tak je tělo schopné si vytvořit dostatečné množství zásob tohoto důležitého vitaminu. Přirozenou tvorbu blokuje také používání ochranných prostředků proti slunečnímu záření.

S rostoucím věkem roste i potřeba vitaminu D
U starších lidí bohužel platí, že mají sníženou schopnost tvorby vitaminu D až o 75 % v porovnání s dvacetiletým člověkem.

„Deficit vitaminu D je zcela zásadním faktorem vedoucím k úbytku kostní hmoty a k oslabení svalové síly u seniorů. Z nejnovějších informací vyplývá, že hypovitaminóza D je rizikovým faktorem pro vznik poruch nejen imunity, ale i kardiovaskulárních a onkologických chorob. Studie, které se účastnili starší Evropané (75-76 let), ukázala, že nedostatkem vitaminu D trpí vyšší procento žen (47 %) než mužů (36 %),“ upozorňuje primářka Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity Eva Daňková.

Vědecký časopis American Journal of Clinical Nutrition označil nedostatek vitaminu D v evropské populaci za velmi znepokojující. V České republice se s tímto problémem potýká 4,12 milionu obyvatel.

Jak vitamin D úspěšně a dlouhodobě doplňovat

Kromě nechráněného pobytu na slunci a správného složení stravy je vhodnou volbou pravidelná konzumace rybího oleje z tresčích jater. Například vysoký obsah vitaminu D v čerstvé novince Möller’s Omega 3 pro dospělé nad 50 let skvěle pomáhá posilovat imunitu, kosti a zuby oslabené věkem. Navíc obsah omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) napomáhá k normální činnosti srdce a mozku. K zajištění potřebného množství vitaminu D stačí každodenní konzumace jedné čajové lžičky.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.