Zákazníků nakupujících podle letáků ubývá

61 procent domácností čte papírové letáky, ale jen 30 procent podle nich i nakupuje; elektronické letáky čte 15 procent domácností a 10 procent podle nich i nakupuje.

V hypermarketech nakupuje rychloobrátkové zboží přednostně 46 procent domácností, v diskontech utrácí nejvíce 27 procent domácností a supermarketům dává při nákupu potravin a dalšího zboží rychlé spotřeby přednost 17 procent domácností. Zjištění pocházejí z volně prodejné studie GfK Shopping Monitor 2018.

Vliv papírových letáků řetězců s rychloobrátkovým zbožím

Úroveň distribuce letáků maloobchodních řetězců meziročně klesá, nyní letáky dostává 72 % domácností, 61 % domácností letáky také čte. Oproti loňskému roku se opět snížil podíl respondentů, kteří podle letáků nakupují, na celkových 30 procent. 20 procent domácností letáky nedostává, protože má na schránce žádost o nevhazování letáků, a 7 % domácností tvrdí, že k nim letáky nezanáší.

Vliv elektronických letáků řetězců s rychloobrátkou

Více než polovina českých domácností (67 procent) ví o tom, že někteří obchodníci informují o svých prodejnách a jejich nabídce prostřednictvím vlastních elektronických letáků na internetu. Elektronické letáky si na internetu prohlíží 15 procent domácností, 10 procent domácností podle nich také nakupuje.

V jakém typu prodejny utratí české domácnosti nejvíce za potraviny a další rychloobrátkové zboží?

Hypermarkety (Albert Hypermarket, Globus, Kaufland, Tesco Hypermarket) si po postupném nárůstu v posledních třech letech mírně pohoršily; jako hlavní nákupní místo potravin a dalšího rychloobrátkového zboží je letos uvádí 46 procent domácností. Diskonty (např. Lidl a Penny Market) si celkově polepšily o 4 procentní body na rekordních 27 procent. Obliba supermarketů (např. Albert SM, Billa, Tesco SM) vzrostla o 1 procentní bod, preferuje je 17 procent domácností. Menší prodejny (např. COOP, Hruška, Flosman/Flop) si již třetím rokem udržují stejnou 10 procentní hladinu preferencí. „Trvanlivé kategorie české domácnosti nakupují především v hypermarketech a diskontech. Distribuce čerstvých potravin je charakteristická relativně vysokými preferencemi pro menší (specializovanou) prodejnu. U drogistických kategorií (kosmetika, osobní hygiena, prací a úklidové prostředky) jsou viditelné výrazné preference pro specializované drogistické formáty, zvláště pak u kosmetiky,“ říká Pavel Cabal, Senior Project Manager z GfK.