Jak na dobrý kuřecí vývar

Máte rádi domácí poctivou kuřecí polévku a chtěli byste, aby chutnala stejně tak dobře, jako ta od babičky?  Drůbežářský závod Klatovy přináší několik tipů od mistrů kuchařů, díky kterým si na této české klasice pochutná celá rodina.

Chcete-li mít opravdu silný vývar, potřebujete na to celé kuře. Kupte si kvalitní kuře, nejlépe z českého chovu. Naporcujte ho, aby se do hrnce pěkně vešlo. Do polévky samozřejmě patří kořenová zelenina, také však můžete použít neoloupanou cibuli, která se postará o krásnou barvu. Pár stroužků neoloupaného česneku zase zlepší chuť.

V hrnci rozehřejte máslo a nejprve orestujte zeleninu. Poté vložte kuře a vše zalijte asi dvěma litry studené vody. Při přípravě je důležité použít studenou vodu, pokud by se totiž přidala vroucí, maso by se zatáhlo a nepustilo by žádnou šťávu. Polévka se musí

lidově řečeno táhnout. Což znamená, že by měla pouze jemně probublávat. Postačí ji vařit dvě hodiny. Důležité je během vaření sbírat pěnu, aby se vývar nezakalil. Sůl a koření přidejte až v polovině vaření.

Opravdu čiré tekutiny dosáhnete tak, že ji alespoň dvakrát scedíte přes hrubé a následně jemné síto. Poté se vyčistí pomocí bílků, které se rozšlehají a nalijí do studeného vývaru, který se vzápětí přivede k varu. Bílky na sebe naváží nečistoty z masa a zakalení zmizí.

Skladování vývaru je jednoduché, stačí výsledný produkt zamrazit. V mrazáku poté vydrží přibližně tři měsíce. Použijte buď plastové uzavíratelné misky, nebo stačí naplnit sáčky na led. Při vaření polévky nebo omáčky stačí několik kostiček vyjmout a jednoduše přidat do pokrmu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.