Nebojte se menopauzy, cvičte!

Menopauza je naprosto přirozenou změnou, procesem, který je nutno přijmout. Stejně, jako prožíváme přerod z dívky v ženu, nastává období změny ve zralou ženu. A protože každá žena prožívá určité symptomy s různou mírou intenzity, je jen na nás, jak se s nimi vypořádáme. Je potřeba odložit předsudky a pověry a můžeme tímto obdobím projít s pocitem vitality a obnovy. Pokud si toho budeme vědomy, můžeme působit proaktivně a využít terapeutické nástroje ke svému prospěchu.

Hormonyzestihleni

„Menopauza představuje pouze konec reprodukční fáze v životě ženy,“ říká lektorka Hormonální jógové terapie Jana Černotová a vysvětluje: „Nedostatek hlavního ženského pohlavního hormonu estrogenu stojí za nepříjemnými symptomy a jeho nedostatek narušuje tělesné i duševní pohody.“

Mysl může řídit tělo, emoce i nadváhu
Na svém ženství a ženskosti je potřeba pracovat celý život, je to cesta, podobně jako cesta k našemu lidství, k sobě samému. Ne nadarmo lektorka radí: „Učme se naslouchat svému srdci a tělu, rozlišovat potřeby od tužeb, rozklíčovat své pocity, řetězce emocí a sdělení za nimi, tj. hledejme cestu ke skutečným potřebám, jejich projevům, abychom je mohli aktivně uchopit. Jóga je jedna z cest, učí nás uvědomovat si své emoce už v okamžiku, kdy vznikají, být si vědom, jak mysl může řídit emoce a tělo. Jóga nám tedy může významně pomoci“. Svou roli nejen v období menopauzy hraje i přibírání. Hladina estrogenu totiž klesá, nebo čelíme jeho nedostatku, což se projeví v metabolických procesech těla. Metabolické změny ovlivní ukládání tuků v oblasti pasu, břicha a prsou.

Strava jako základní kámen
Pochopitelně, že základním stavebním kamenem je strava. Zvláště po 45. roce si pečlivě vybírejte jídlo v souladu s potřebami těla – tělo potřebuje živiny a cenné látky. Ke konzumaci je vhodné ovoce a čerstvá zelenina, nejlépe syrová – jsou totiž mimořádně bohaté na pránu a snadno stravitelné. Vařením ztrácíme většinu vitamínů a pránu, ale budeme mít stále kvalitní potravinu. Povařené a zmrazené jídlo ztratí veškerou pránu a bude vyživovat jen fyzické tělo. Průmyslově zpracované potraviny s aditivy, konzervanty a barvivy budou škodlivé. Zasloužíme si tedy vybírat a přemýšlet. Kromě celozrnných obilovin bychom mohly do stravy zařadit výhonky a naklíčené obilniny, neboť pomáhají regenerovat buňky našeho těla. U naklíčených obilnin s výhonky totiž dojde ke zvýšení přírodních estrogenů, vitamínů, minerálů a enzymů. Víte, že 1 šálek naklíčených sójových bobů obsahuje stejné množství vitamínu C jako 6 sklenic pomerančového džusu? Víte, že klíčení vzrůstá v řádech 100% nárůstu obsahu cenných látek?

Tip: Ke klíčení se doporučují semínka slunečnice (jsou bohatá na fytoestrogen) nebo alfalfu (bohatou na vitamíny A, B, C, D, E, G, K, U, vitamíny skupiny B, draslík a vápník). Pokud necháte klíčky vyrůst do cca 4 cm, získáte výhonky, další superpotravinu.

Potřebujete zavařovací sklenici (500 ml), potravinovou fólii, do které uděláte pár dírek nožem, gumičku a zrna (nejlépe v bio kvalitě). Zrna propláchněte a uložte do sklenice v max. vrstvě 3 cm. Zalijte je vodou, měla by sahat 5 cm nad semínka, nechte 6 – 10 hodin vstřebávat vodu. Propláchněte 2x. Vylijte vodu, sklenici opatřete fólií, upevněte gumičkou. Semínka jsou provlhčená, nikoliv ve vodě. Sklenici otočte, opřete tak, aby byla pod úhlem 45˚, má být na větraném místě, ale chráněná před světlem (můžete přikrýt utěrkou). 2x denně proplachujte, aby semínka zůstala vlhká. Do 2 – 3 dnů začnou klíčit.

Kromě průmyslově zpracovaných potravin se vyhýbejte cukrům, způsobují kolísání inzulinu, a tím narušují tvorbu estrogenu, zvyšují tvorbu testosteronu. Je návykový, ale dá se vyřadit. Cukr nahraďte medem nebo sladem, sladkosti sladkým ovocem. Do jídelníčku zařadit rovněž mateří kašičku a pyl. Mateří kašička je bohatá na aminokyseliny, enzymy, vitamíny, minerály, působí proti únavě a stimuluje mozek. Včelí pyl je bohatý na vitamíny A, B a růstový hormon, který stimuluje produkci estrogenu (pomáhá vstřebávat hormony, které se tvoří v hypofýze).

Pohyb nepřehánějte
„Pohyb určitě doporučujeme, nicméně, vyvarovat bychom se měly silovým sportům, není vhodné to přehánět a vyčerpávat se. To z hlediska hormonální rovnováhy vhodné není,“ říká Černotová. Zkuste například Hormonální jógovou terapii – cviky vedou k harmonizaci hormonálního systému, jenž je nutnou podmínkou dobrého zdraví každého člověka. Cvičením a pravidelným opakováním rozvinete svou vnímavost vůči životní energii. A že na cvičení nemáte čas? Koukněte na našich pár cviků, je to opravdu jednoduché.jogapozice

S čím dále může hormonální jóga pomoci?
S pravidelností menstruačního cyklu, PMS, bolestivou menstruací, chybějící menstruací, ale i silným krvácením, neplodností, PCO či problémy s ovulací. Dále pomáhá u žen s předčasným přechodem i ve všech etapách menopauzy se symptomy jako jsou: návaly, noční pocení, suchá vagina, opakující se infekce urogenitálního traktu, inkontinence, zhoršená kvalita vlasů, pleti a nehtů, přibírání na váze, bolesti hlavy, migrény, nespavost, změny nálad, bolesti kloubů, syndrom karpálního tunelu apod. Častým problémem žen bývají též dysfunkce štítné žláze. Příznivé výsledky jsou u žen s cystami a myomy, které nejsou indikovány k operaci. Pomáhá ženám s nedostatkem energie, se sklíčeností, špatnou náladou, smutkem, apatií, nespavostí, zhoršením paměti, zpomalením myšlení, migrénami.

„Nutno dodat, že účinnost cvičení se opírá o správné provedení dechových technik a technik práce s energií, které jsou detailně vysvětleny a procvičeny na kurzu hormonální jógové terapie,“ říká Jana Černotová, lektorka hormonální jógové terapie.
www.hormonalni-diabetes-joga.cz

Viparita neboli lehká či lomená svíčka je obrácená poloha jógy, která se v HJT provádí v dynamické variantě. Ideální délka cviku je 5 minut. Opakujte proto tento cvik pravidelně tak dlouho, až dosáhnete této délky. Svalstvo krku a šíje je uvolněné.
Z lehu na zádech se zvedněte do svíčky, dlaně opřete o oblast ledvin, lokty jsou na měkké podložce. Nohy zůstávají podle možností kolmo vzhůru, nezapomeňte uvolnit svalstvo krku a šíje. V této poloze provedeme dynamický dech, přičemž střídavě, v rytmu dechu, hmitáme chodidly: levé chodidlo přitažené špičkou k obličeji – nádech, pravé chodidlo přitažené dolů – výdech. Tento cvik aktivuje štítnou žlázu a hypofýzu.

Surya Bedhana nebo také aktivace látkové výměny je cvik, během kterého pracujeme s energií pravé nosní dírky tzn. že dýcháme výhradně pravou nosní dírkou. Tato energie aktivuje náš neurovegetativní systém. Cvik příznivě ovlivňuje oba vaječníky, blahodárně působí na zažívání, metabolismus.
Položte se na záda, protáhněte se do délky, levá ruka je ve vzpažení. Pokrčte levou nohu, přitáhněte levou patu k pravé hýždi, pravé chodidlo položte na levé koleno a přitiskněte ho k zemi. Protáhněte celou levou stranu těla, což způsobí hlubokou masáž oblasti uložení levého vaječníku. Provádíme dynamický dech pouze pravou nosní dírkou, při výdechu vtahujeme pupík.
Pak s nádechem lehce pokrčíme obě paže, s výdechem je propneme, vydechneme všechen vzduch z plic, zadržíme dech, protáhneme se do dálky. Vtáhneme co nejvíce břicho a roztáhneme přitom žebra jako kdybychom se nadechovali. V pozici zůstaneme několik sekund, poté uvolníme břicho, hrudník a volně dýcháme. Cvik provádíme zrcadlově na druhou stranu.

Cviky na zeštíhlení
Opřete se o předloktí, vykleneme hrudník, hlavu zvedneme do záklonu, nohy a špičky jsou propnuté. V této poloze opět provedete tři velmi hluboké nádechy a výdechy bez toho, aby se hlava pohybovala. Při výdechu procítíme protažení v oblasti hrdelní jamky. Cvik příznivě ovlivňuje funkci štítné žlázy, kterou aktivuje.

Janu Shirshasana tedy předklon v sedu je cvikem, který intenzivně masíruje levý a pravý vaječník, aktivuje je a stimuluje ovulaci.
Ve výchozí pozici, tj. v sedu s nataženými nohami a rovnými zády pokrčte pravou nohu, patu přibližte k hrázi, koleno nechejte klesnou co nejníže k zemi a chodidlo zapřete o vnitřní stehno. Ruce dejte na sebe a vzpažte, vytáhněte se do výšky a trup pootočte k natažené noze. S výdechem proveďte předklon, levá ruka uchopí palec levé nohy a pevně jej stiskne, pravou ruku položte na ni. Provádíme dynamický dech, v rytmu dechu “pumpujeme” trupem” – střídavě propínáme špičku (výdech) a přitahujeme k tělu (nádech). Tím stlačujeme oblast levého vaječníku. Cvik opět provádíme také na opačnou stranu.

Ardha Matsyendrasana tedy sed s otočením stimulují levý a pravý vaječník, podporuje správnou funkci střev. Jak na něj? V sedu s nataženými nohami pokrčíme levou nohu, levé chodidlo opřeme z vnější strany pravé končetiny v úrovni kolene. Levou rukou se za tělem (u hýždí) opřeme o zem, loket pravé ruky opřete o vnější stranu levého kolene a popř. se uchopíte za levý kotník. Trup protočíme doleva, pohled ukotvíme vzad za levým ramenem. Opět provádíme intenzivní dynamické nádechy a výdechy, pracujeme bříškem. Cvik provádíme symetricky také na opačnou stranu.

Tři bandhy vysoce účinný cvik pro reaktivaci štítné žlázy, který využívá účinku techniky jógových uzávěrů. Vzniklým stahem se uzavře v těle prána a dojde ke stimulaci pránické aktivity. Tyto uzávěry mají pozitivní vliv na žlázy s vnitřní sekrecí, napomáhají odstraňovat poruchy reprodukčních orgánů a močových cest. Správné provedení se naučíte na kurzu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.