Problém českých řidičů? Zbytkový alkohol

Podle statistiky nehodovosti se stalo jen za první po etí letošního roku v Česku 1 863 dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Ačkoliv se to z celkového počtu 49 608 dopravních nehod může zdát jako zanedbatelné číslo, usmrceno při nich bylo 10 osob.

Navíc tyto statistiky zahrnují pouze případy, které vyšetřovala Policie České republiky. Více o tom prozradili odborníci z portálu Alkohol-testery.cz.

Na lidský organismus působí alkohol vždy do jisté míry individuálně. Záleží na tělesné váze jedince a jeho zdravotním i psychickém stavu. Intenzita působení alkoholu je přímo úměrná jeho druhu a požitému množství. „V každém případě jsou však účinky velmi podobné. I malé množství alkoholu prokazatelně ovlivňuje fyzický i psychický stav každého jedince. Zpomalují se reakce,

je narušeno rozhodování a úsudek, zhoršuje se koordinace pohybů,“ říká Přemysl Lezianka z portálu www.alkohol-testery.cz.

Z těchto důvodů není česká legislativa k alkoholu za volantem tolerantní v jakémkoliv množství. Od roku 2010 se za tímto účelem provádějí dechové zkoušky při každé silniční kontrole. Pokud řidič nadýchá méně než 0,5 promile, jedná se o přestupek, který je trestán pokutou do 20 000 Kč a odebráním až 7 bodů z bodového systému řidiče. Nadýchá-li více než 0,5 promile, je řidič vyzván k odběrům krve, které přítomnost alkoholu potvrdí nebo vyvrátí. Řidiči, kterému je prokázána více než 1 promile alkoholu, je odebrán řidičský průkaz až na 2 roky a udělena pokuta až 50 000 Kč. Nulová tolerance alkoholu za volantem je uplatňována kromě Česká také v dalších evropských zemích, jako jsou Slovensko, Chorvatsko, Rusko, Rumunsko, Ukrajina, Estonsko nebo Maďarsko.

Hladina alkoholu klesá v krvi o 0,2 promile za hodinu

Po několikahodinovém spánku totiž může člověk i pro prohýřené noci nabýt přesvědčení, že je schopen usednout za volant, to se stává však málokdy, protože tělo se s alkoholem zkrátka vypořádává pomaleji, než se může zdát.  „Za normálních okolností klesá hladina alkoholu v krvi průměrně 0,2 promile za hodinu. I zbytkový alkohol může být příčinou zpomalených reakcí, snížené pozornosti a tím dopravních nehod. Nepřispívají tomu ani příznaky kocoviny jako jsou únava, bolest hlavy a nevolnost,“ doplňuje Přemysl Lezianka.

Jak zjistit, jestli jste připraveni řídit?

Méně spolehlivým způsobem je využití nejrůznějších elektronických kalkulaček, které jsou k dispozici na internetu. Většinou nezohledňují velké množství důležitých faktorů, takže výsledek nemusí být úplně validní, a tak slouží pouze pro hrubou orientaci. Daleko lepší je využití alkohol testerů, které jsou již v dnešní době dostupné takřka každému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.