Při nemoci hodně spěte, vyhněte se alkoholu i fastfoodu a nepřehánějte to s léky

Spolu s nevlídným počasím se blíží další vlna chřipek a nachlazení. Marodit doma v posteli se nechce nikomu, a tak hledáme zaručené způsoby, jak se nemoci co nejrychleji zbavit. Pravdou však je, že nejlepším lékem na virózy je vyležet je a nechat tělu čas na zotavení.

Urputná snaha vyléčit se co nejrychleji nám může spíše uškodit. Přehnané množství léků může způsobovat žaludeční potíže a na nosních sprejích dokonce vzniká závislost.

1. Spánek a klid na lůžku bez televize

Žádný zázrak, který by nás z nachlazení vyléčil během pár hodin, neexistuje. Naše tělo potřebuje na zotavení čas a klid. Rady našich babiček jsou mnohdy lepší než polykání hromady léků. Spánek a odpočinek je nejlepší léčbou, ale zároveň i prevencí. Při spánku se do těla vyplavují důležité hormony, například melatonin a prolaktin, jež jsou příznivé pro tvorbu buněk imunitního systému. Denně bychom měli spát minimálně sedm hodin, protože při nedostatečném množství spánku stoupá riziko nachlazení až trojnásobně.

Podle některých lékařů bychom při nemoci neměli ani sledovat televizi nebo pobývat u počítače, záření obrazovky může totiž zhoršovat bolesti hlavy i kvalitu spánku.

2. Nepřehánějte to s léky a nosními spreji

Mezi volně dostupné léky na nachlazení a chřipky patří různé horké nápoje, pastilky a spreje do nosů. Snadno se ale stane, že chceme být tak rychle fit, až léky překombinujeme. „Rozhodně nepřekračujte denní dávkování ani hodinové rozestupy v užívání. Ačkoliv je velká část léčiv dostupná bez předpisu, mohou mít vážné nežádoucí účinky. Ve finále se může stát, že špatná kombinace nepřiměřených dávek léků náš zdravotní stav ještě zhorší nebo může způsobit žaludeční problémy,“ varuje Petr Galle z farmaceutické společnosti Vegall Pharma, která nabízí rostlinné doplňky stravy. Horké nápoje s obsahem paracetamolu jsou nápomocné, především když potřebujete zvládnout například pracovní jednání nebo přežít pár chvil mimo domov. Na nosních sprejích může dokonce vzniknout závislost a některé z nich sliznice nepříjemně vysušují. Volte raději ty se solí a mědí či bylinné s eukalyptem. Obecně platí, že čím méně chemie, tím lépe. Při nemoci se raději spolehněte na bylinkové čaje, zázvor a přírodní preparáty s obsahem bylin, které nezatěžují žaludek a játra.

3. Přísun vitamínů si hlídejte celoročně, nejen při nemoci

Zvýšit dávky vitamínů, tedy přísun ovoce a zeleniny, je v době nemoci určitě žádoucí. Nicméně nejlepší je hlídat si příjem vitamínů celoročně, v jednom týdnu dlouhodobý deficit nedoženete. Pro správně fungující imunitní systém je důležitá rovnováha mezi vitamíny a dalšími minerálními látkami, což zajistí především dostatek zeleniny a ovoce ve stravě. Jen při vzájemné souhře mnoha vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních rostlinných látek může naše imunita plnit svou funkci správně. Nejen vitamíny, ale také látky zvané polyfenoly působí proti volným radikálům a pomáhají posilovat imunitní systém. Najdeme je v ovoci a zelenině, ale i v rostlinných doplňcích stravy.

4. Vyhněte se alkoholu i fastfoodu

Alkohol oslabuje nejen játra, ale i imunitní systém. Zdravotní štamprličku proto raději vynechejte. Tělo potřebuje k odbourání alkoholu hodně vitamínu B, kyseliny listové, zinku a hořčíku a vylučuje více vitamínu C, draslíku a fosfátu než normálně. Pitím alkoholu si tak ubíráte vitamíny potřebné pro boj s nemocí. Podobně je to i s fastfoodem. Imunitní buňky potřebují vitamíny a stopové prvky, které ve fastfoodu najdete jen stěží. Proto raději sáhněte po ovoci a zelenině, které vám dodají vše potřebné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.