Nový informační portál pro seniory i jejich rodiny

Nový informační portál Neztratitsevestari.cz, který právě spustila nezisková organizace Sue Ryder, přináší informace pomáhající seniorům a jejich rodinám řešit často svízelné situace. Příslušníci takzvané sendvičové generace najednou pečují o své děti i rodiče a často jsou konfrontováni s problémy, které nevědí, jak řešit. Nejenom jim může portál  dát oporu a pomoci v orientaci při řešení ze situace plynoucích problémů.

„Pro jevy související se stářím existuje sociální a zdravotní systém, který nám pomáhá podobné situace řešit. Ten by měl být co nejjednodušší a uživatelsky snadno pochopitelný. On ale takový vůbec není. Lidé často nevědí, že sociální systém jim s jejich problémy pomůže, případně jim nabídne řadu řešení.

Právě platforma Neztratitsevestari.cz by měla lidem cestu stářím usnadnit. Informace jsou zde sdružené na jednom místě jak pro toho, kdo stářím prochází, tak pro jeho okolí,“ popsal Matěj Lejsal, ředitel Sue Ryder.

Podle ředitelky Centra sociálních služeb Prahy 7 Martiny Pojarové se s problémy při péči o své rodiče potýká stále více lidí. „19 % populace v ČR je starších 65 let, v budoucích letech se ale jejich počet zdvojnásobí. Stát přitom péči o takové množství seniorů nemůže sám utáhnout – i proto není do budoucna pro seniory řešením ústav. I pro samotného seniora je důležité, aby mohl zůstat doma co nejdéle,“ dodává Pojarová. Klíčové potom je, aby spolu členové rodiny také lépe komunikovali o tom, co si přejí a jaké mají aktuální potřeby.

Jak upozornila ředitelka Nadace Konto Bariéry Božena Jirků, současní senioři tvoří velmi různorodou skupinu, přičemž mnozí z nich žijí aktivním životem. Zažitý stereotyp babičky v šátku podle ní již dávno neplatí. „Senior dneska vypadá jinak,“ popisuje. S tím souhlasí i ředitel platformy Byznys pro společnost Pavel Štern. „Jak nedávno řekla brněnská socioložka Lucie Vidovičová, my pouštíme seniorům dechovku, přitom dnešní generace seniorů vyrostla na Beatles a Rolling Stones,“ uvedl jeden z příkladů stereotypního vnímání seniorů. Byznys pro společnost radí českým firmám, jak se na problém stárnutí populace připravit, a ačkoliv se tomuto tématu některé podniky intenzivně věnují, v průměru jsou na otázku stárnutí nedostatečně připravené.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.