Náklady na léčení Alzheimerovy choroby vzrostly za dva roky téměř o polovinu

Na léčbu Alzheimerovy choroby vydala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR) v loňském roce téměř 150 milionů korun. Od roku 2014 se tak vydané náklady zvýšily prakticky o polovinu. Počet nemocných se každoročně zvyšuje přibližně o pět set.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který ZP MV ČR vypracovala z vlastních údajů. „V současné době nemocí trpí až 3 600 klientů pojišťovny, z nich celkem 65 % jsou ženy. Počet nemocných Alzheimerovou chorobou se od roku 2014 zvýšil o 40 %. Ještě více pak rostly náklady na jejich péči: zatímco v roce 2014 jsme vydali sto milionů korun, v roce 2016 už to bylo téměř o 50 milionů více,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Nemoc se týká především starších lidí nad 60 let, přičemž počet nemocných se významně zvyšuje po 80. roce věku. Loni ZP MV ČR evidovala 462 nemocných ve věkovém rozmezí 60 až 69 let, ale už 1 652 ve věku nad 80 let.

„Alzheimerova choroba se netýká výlučně jen seniorů. Nemoc postihuje i mladší lidi, i když výrazně méně. Například loni jsme evidovali na sto nemocných ve věku 50 až 59 let a necelých padesát nemocných v ještě mladším věku,“ dodala Hana Kadečková.

Rizikové faktory nemoci

  • Věk – Alzheimerovou chorobou trpí většinou starší lidé, u lidí nad 85 let trpí chorobou každý pátý
  • Pohlaví – ženy jsou ohroženy více než muži
  • Genetické dispozice – u blízkých příbuzných (rodiče, děti, sourozenci) je výskyt 3 – 4x větší
  • Poranění hlavy – v anamnéze pacientů s Alzheimerovou chorobou se poranění hlavy vyskytuje 2x častěji
  • Deprese –starší lidé s depresí mají 3-4× větší riziko propuknutí demence)
  • Škodlivý životní styl (kouření, dlouhodobá konzumace většího množství alkoholu)
  • Nezdravá strava
  • Vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, vysoké hladiny lipidů a cukrovka.
  • Škodliviny vnějšího prostředí
  • Dlouhodobý stres

Co je Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je jednou z nejrozšířenějších forem demence. Dochází při ní k postupně se zhoršujícímu, chronickému onemocnění mozku, které nemocnému ztěžuje, a nakonec znemožňuje vykonávání běžných aktivit.2 Člověk si nevzpomíná na to, co dříve znal, nepoznává členy rodiny, stále dokola klade stejné otázky, ukládá věci na neobvyklá místa, nezvládá jednoduché činnosti, např. telefonování. Pacient postupně ztrácí kontrolu nad svými náladami i pocity, může být netečný, podrážděný. Přestává dodržovat základní hygienické návyky, je inkontinentní. Postupně se už nedokáže obléknout, najíst, vyjádřit a stává se zcela závislým na péči svého okolí.

Léčba Alzheimerovy choroby

Účinný lék na Alzheimerovu chorobu dosud neexistuje. Prozatím se využívají pouze přípravky a terapeutické postupy, které mírní příznaky demence a zpomalují průběh nemoci. V roce 2000 trpělo touto nemocí podle odhadu 17–25 milionů lidí na světě, v roce 2008 již 37 milionů. V České republice to bylo v roce 2000 zhruba 50–70 tisíc osob, v roce 2008 již 120 tisíc osob. Odborníci odhadují, že pokud nebude nalezena a zavedena účinná léčba Alzheimerovy choroby, tak do roku 2050 vzroste počet nemocných na celém světě čtyřnásobně, a to minimálně na 100 milionů případů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.