K problematice osteoporózy a syndromu karpálního tunelu.

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová se formou otázek a odpovědí vyjadřuje k problematice osteoporózy a syndromu karpálního tunelu.

Má běh vliv na osteoporózu?
Osteoporóza neboli řídnutí kostí je podle posledních průzkumů nižší u lidí, kteří jsou minimálně 3x týdně v aktivním pohybu. „Běh je tak jednou z možností, jak si uchovat správnou hustotu kostí (Bone mineral density, tzv. BMD).

Výzkumy potvrdily, že BMD je vyšší u lidí, kteří se vhodně hýbají a tím zatěžují kosti. Zvolte si vždy takovou zátěž, abyste své tělo zbytečně nepřetížili, nemusíte vše zvládnout hned na začátku a dávat si neúměrné cíle, tím si spíše ublížíte. Zátěž si přidávejte postupně a přizpůsobujte ji momentálním možnostem vašeho těla

Jak nejlépe předcházet karpálnímu tunelu?
Syndromem karpálního tunelu jsou ohroženi především lidé, kteří často pracují s počítačovou myší, nebo ti, kteří v zaměstnání vykonávají stereotypní práci spojenou s držením předmětů, jejich úchopem a s vibracemi. Předcházet tomuto onemocnění můžete tak, že nebudete přetěžovat zápěstí a svaly v oblasti ruky stereotypními pohyby nebo je nechávat dlouho v jedné poloze. Když už zatěžující činnost vykonáváte, je dobré dělat si pravidelné přestávky na uvolnění, protažení ruky, včetně protřepání prstů a celé horní končetiny. Někdy ale bolest a brnění pochází od krční páteře, což může posoudit jen odborník. Měli byste dodržovat pravidla správného sezení a práce na PC včetně uspořádání pracovní plochy. Při správně nastavené výšce židle i stolu byste měli mít v loktech ideálně pravý úhel, ramena a paže by měly být uvolněné a počítačová myš ve velikosti lidské dlaně, nejlépe ergonomicky tvarovaná.

Ohrožuje ženy karální tunel více než muže?
U žen může být za vznikem tohoto onemocnění také hormonální změna v organismu, jako je užívání antikoncepce, těhotenství či menopauza. Ženy také pravděpodobně provádějí častěji činnosti, při kterých více přetíží svoje drobnější ruce.

Jak „postiženou“ ruku nejlépe procvičit?
Pomohou lehké, ale účinné protahovací a relaxační cviky, včetně cviků na stabilizaci zapěstí. Při rehabilitaci ruky se zaměřujeme na speciální cviky ruky, ať už jde o prsty, zápěstí či předloktí. Například doporučuji polohu a cvik, kdy si můžete celou paži včetně zápěstí a prstů buď ve visu, nebo na stole dát do opačného postavení než při práci s myší, tzn., že paži vytočíme zevně a s mírným odporem protáhneme včetně ruky, jejíž hřbet protáhneme směrem k hřbetu předloktí. Tak si můžeme lehce uvolnit celou paži, zápěstí a ruku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.