Tip na výlet: Retz město vína

Weinviertel je největší rakouská vinařská oblast. V části Retzerland dnes znovu podniká mnoho mladých ambiciózních vinařů. Někteří z nich získávají renomovaná mezinárodní ocenění. Nahlédněte s námi do zcela jedinečných vinných sklepů, největších v Rakousku.

Malebné vinařské městečko Retz najdete jen několik kilometrů od českých hranic (ze Znojma sem dojedete za necelou půlhodinu), v centru úrodného regionu Weinviertel – zaslíbeného místa milovníků vína i špičkové gastronomie. Nabízí nepřeberné množství zajímavostí. Mezi ty hlavní patří historické jádro obehnané hradbami, největší vinný sklep v Rakousku nebo větrný mlýn nad městem (jediný provozuschopný větrný mlýn v celém Rakousku).

Slavnosti vinobraní, 22. – 24.9.2017

Letos proběhne již 63. ročník této velkolepé akce. Během třídenního vinobraní (Retzer Weinlesefest) můžete degustovat vína ze širokého okolí a ochutnat regionální speciality, zhlédnout vinařský průvod a užít si bohatý kulturní program. A další rarita závěrem – dvě kašny na náměstí se v době vinobraní naplní vínem, které z nich vytéká celý den. Vše pak vyvrcholí obrovským ohňostrojem.

Pohled do historie města Retz

Obec byla založena koncem 13. století pány z hradu Hardegg na křižovatce dvou významných obchodních cest. V roce 1425 byla dobyta a vypálena husity, v polovině 15. století však opět obnovena a co víc – Marií Terezií obdarována významnými privilegii na obchod se solí, obilím a vínem. Od té doby představoval Retz spolu s přilehlými vesnicemi významné vinařské centrum. Sedláci z okolních obcí sem přiváželi víno a skladovali je právě ve zdejších sklepích. Víno se prodávalo převážně do zemí ležících na severu – především na Moravu, do Čech, Slezska a do německého Saska. Ve 14. století se retzské víno dodávalo dokonce i papežům do francouzského Avignonu.

Vzhůru do podzemí!

Bez návštěvy zcela jedinečných historických vinných sklepů, které se v nekonečně dlouhých chodbách táhnou v podstatě pod celým územím města, se pobyt zde neobejde. Jde o unikát svého druhu, labyrint chodeb měří více než dvacet kilometrů (podle odhadů, jelikož dosud nebyly zcela přesně změřeny). Sklepy jsou geologickou pozoruhodností – vykopány totiž byly do pískovce, který pochází z doby, kdy na tomto místě bylo před 25 miliony lety třetihorní moře a sahají do hloubky téměř dvaceti metrů. Nachází se tady až třicet metrů silné podloží písku s vysokým obsahem křemene. Sklepy jsou stále stabilní a přetrvaly celá staletí. Nejstarší z nich pocházejí již z 11. až 12. století a některé mají románskou klenbu. Některé jsou vyzděné cihlami, k čemuž docházelo převážně až v 19. a 20. století, není to ale z důvodu potřeby zpevnění, ale pro lepší vzhled. Sklepy zaujímají větší rozlohu než město nad jejich povrchem a drží se v nich konstantní teplota mezi deseti a dvanácti stupni. V současnosti se tu nacházejí tři patra podzemních chodeb pod sebou.

Prohlídka s průvodcem trvá zhruba hodinu a půl a projdete něco málo přes kilometr sklepního labyrintu. Dozvíte se spoustu zajímavostí nejen o místním vinařství, ale o pěstování vína obecně a prohlédnete si mj. raritní betonové sudy se skleněnými dlaždicemi po obvodu. Prohlídka je zakončena příjemně – ochutnávkou jednoho vzorku vína dle výběru v jedné z městských vinoték. Příjemným bonusem je, že pro české návštěvníky tu jsou k dispozici česky hovořící průvodci.

Je libo veltlín nebo tramín?

Podle jedné z dochovaných teorií putoval během výstavby vinných sklepů vykopaný písek na okolní vinice, protože zdejší půdy jsou sice vysoce úrodné, ale příliš těžké. S příměsí písku se mohly stát lehčími, a tedy snáze obdělávatelnými. Není přesně doloženo, jaké druhy vín se zde vyráběly v době největší slávy města Retzu, dnes se z místních vinic získávají jak bílá, tak červená vína. Z bílých odrůd jde v první řadě o veltlínské zelené, dále ryzlink, rulandské bílé i tramín, z červených pak zweigeltrebe a modrý portugal.

Simona Procházková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.