Vychutnejte si nový unikátní výhled na Prahu – navštivte oživené Národní zemědělské muzeum na Letné!

Každé roční období má své kouzlo a přináší s sebou nespočet různých možností, kam vyrazit na výlet. I my pro vás máme jeden tip, který si užijí nejen děti, ale zaručeně i dospělí – a to za každého počasí. Cílem výletu, který bude zábavný a zároveň poučný, je budova Národního zemědělského muzea na pražské Letné.

A na co se můžete těšit? Již od konce loňského roku zde probíhala rozsáhlá rekonstrukce, jejímž cílem bylo oživit muzeum tak, aby jednoduše vyprávělo o zemědělství, jehož příběhem je vše mezi zemí a talířem . Nové expozice Voda v krajině, Objevovna a expozice Živá zahrada se střešní  terasou s unikátním výhledem na Prahu vám spolu s nedávno otevřenými expozicemi Rybářství, Myslivost, Laboratoř ticha a klasickou Jede traktor, představí zemědělství v netradičním pojetí. Expozice jsou plné moderních a interaktivních technologií, díky nimž nebudete pouhým návštěvníkem, ale stanete se součástí zajímavého příběhu, který vás svou originalitou naprosto pohltí.

Příběh vody v expozici Voda v krajině

Hlavní expoziční prostor vypráví o vodě jako o nejdůležitějším prvku v našem životě. Voda v krajině se soustředí především na úlohu člověka při hospodaření, zemědělské činnosti a věnuje pozornost vztahu mezi vodou a půdou. Dominantou expozice je plastický model České republiky, na němž se dle volby promítají nejrůznější příběhy vody. Expozice klade důraz na hravost a vzdělávání, návštěvník má možnost zasahovat do děje prostřednictvím dotykových knih, interaktivních modelů a AV technologií. Zážitek z expozice umocňují zvukové a světelné efekty. K vidění jsou zajímavosti z historie využívání vody, z období povodní i sucha. Obrovské skleněné válce návštěvníkům odhalují sílu vody a její spotřebu v České republice i ve světě. Přijďte si prohlédnout interaktivní model vodní elektrárny nebo se pokusit zvládnout velkou vodu na Vltavské kaskádě.

Objevovna – prostor pro nerušené bádání

Nejen pro malé vědce, ale také pro zkoumavé návštěvníky, kteří dychtí po bližších a konkrétnějších informacích, je připraven nový prostor Objevovny, kde je možno nerušeně a detailně zkoumat nejrůznější témata a nebo si jen chvíli posedět s časopisem či knížkou. Objevovna, místnost, která se podobá spíše studovně či badatelně, nabízí výukové programy pro školy i zájmové skupiny všeho věku. K dispozici je technické a laboratorní vybavení, interaktivním zdrojem informací jsou velké mobilní dotykové stoly.

Praha z jiného úhlu – pohled z vyhlídkové terasy si vás získá

Všichni milovníci vyhlídek a rozhleden znají obraz hlavního města obvykle z Pražského hradu či z Vyšehradu. Národní zemědělské muzeum však nyní ukazuje Prahu ze zcela  jiného úhlu. Expozice Živá zahrada s vyhlídkovou terasou  vám nabídne netradiční pohled na město. Na střešním záhonu si můžete přivonět k bylinkové zahrádce, v pokladně si můžete vypůjčit piknikové vybavení, v muzejním obchůdku si zakoupit české kvalitní potraviny a výhled na Prahu si můžete vychutnat všemi smysly, včetně těch chuťových.

Špičkově vybavená expozice Gastronomie se představí na podzim

Expozici Gastronomie, která bude představena v průběhu letošního podzimu, bude tvořit profesionální Gastrostudio a Dětská gastronomická herna. Již začátkem října zde budou pravidelně probíhat kurzy vaření národní kuchyně pro veřejnost pod vedením zkušených kuchařů a cukrářů.

Všechny důležité informace včetně otevírací doby a cen vstupného naleznete na také webových stránkách muzea www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.