Ozón a jeho zázračné účinky

Jen několik málo léčebných procedur má takový efekt jako ozónová terapie. Ozón je však velmi nestabilní prvek a je téměř nemožné ho skladovat. Vědcům na univerzitě v italské Padově se však podařilo obejít slovíčko „téměř“ a stabilizovat ozón do formy, ve které ho lze použít v každé domácnosti při tlumení a léčbě bolesti – snadno použitelný emulgel nese název Ozonicon®.

Ozón je výjimečný plyn, který v přírodě vzniká během bouřek a vyznačuje se i specifickou vůní, kterou si právě s letními bouřkami spojujeme. K jeho vzniku je potřebná energie úderu blesku, která spojí do jedné molekuly tři atomy kyslíku. Bohužel však stejně rychle jako mizí letní bouřka, pomíjí i ozón, a s ním i jeho léčivé vlastnosti.

Ozón stimuluje organismus a oddaluje stárnutí
V těle každého člověka se nacházejí škodlivé látky, kterým se odborně říká volné radikály. Tyto látky buňkám způsobují oxidační stres, jenž se může podílet na vzniku mnohých nemocí, a navíc přispívá ke stárnutí buněk. Pokud však s volným radikálem přijde do kontaktu ozón, předá mu jeden ze svých atomů kyslíku a tím ho neutralizuje. Díky vysokému obsahu kyslíku ozón navíc dodává buňkám více energie než obyčejný kyslík, čímž pomáhá oddalovat jejich stárnutí. Zároveň dokáže snížit kyselost těla tím, že rozloží přebytečnou kyselinu močovou.
Ozón má významný vliv také na imunitní systém. V případě, že imunita funguje nadměrně, k čemuž dochází např. při auto-imunitních chorobách, ozón ji dokáže zklidnit. Naopak oslabenou imunitu ozón znovu nastartuje, a to díky stimulaci tzv. cytokinů, molekul, které přenášejí informace mezi buňkami, a pomáhají jim tak reagovat na záněty či poškození.
Pokud ozón navíc působí v tandemu s jinými prospěšnými látkami, pomáhá jim snadněji proniknout do těla a tím urychluje proces hojení, zpevňuje cévní stěny a ve velké míře pomáhá lidskému tělu v obnově kloubů, chrupavek a okolních tkání.

Ozón nyní i v každé domácnosti
Jedinečné schopnosti ozónu bylo dosud možné využívat jen ve specializovaných lékařských zařízeních, ve kterých se pacientům podával operačně či injekčně. Vědeckému týmu z univerzity v Padově se však podařilo ozón stabilizovat do podoby emulgelu, který může v pohodlí domova využívat každý, koho trápí bolest nebo zánět.
Aby byl ozónový emulgel co nejefektivnější, obsahuje kromě ozónu i účinné látky jako glukosamin a chondroitin sulfát, které jsou prospěšné při léčbě kloubů a působí proti opotřebení chrupavky. Dalšími složkami emulgelu jsou černý rybíz, jenž je nápomocný při zánětech a křečích, dezinfekční a protizánětlivý extrakt z arniky horské a v neposlední řadě kořenový výtažek z čertova drápu, který pomáhá při kloubním revmatismu.

Podle klinické studie univerzity v Padově provedené na skupině pacientů, kteří se potýkali s bolestí kolen, dosahuje ozónový emulgel pozitivních výsledků ve snížení symptomatologie bolesti, a to v případě 73,3 % pacientů. U účastníků studie v průběhu terapie navíc došlo ke snížení počtu léků proti bolesti, které tito pacienti předtím běžně užívali.

Ozónový emulgel je v České republice k dostání v běžném prodeji ve vybraných lékárnách pod názvem Ozonicon®, a to v 50g balení za cenu do 300 Kč a ve větším 100 g balení za cenu do 420 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.