Prevence a pomoc při zátěži na zahrádce

Ozón k léčbě ducha i těla.

Zahradničení je krásný koníček, který vyžaduje trpělivost a plánování. Pokud si však zapálení zahrádkáři nedají pozor, jedním z plodů jejich práce může být i rostoucí bolest nebo zánět kloubů či svalů. Jaké potíže si můžete prací na zahradě přivodit a jak se proti nim můžete bránit, prozrazuje ortoped MUDr. Július Kazimír ze slovenské Medikliniky.

Péče o zahradu je fyzicky náročnější činnost, než by si mohli myslet ti, kteří s ní nemají žádnou zkušenost. Zvedáním těžkých předmětů, ohýbáním se hluboko k zemi a činnostmi, které dlouhodobě zatěžují pouze jednu oblast lidského těla, si můžete přivodit nepříjemné zranění.

„Kvůli nadměrné zátěži bez adekvátní výbavy a přípravy trápí zahrádkáře nejčastěji vážnější komplikace jako natažení šlach, podvrtnutí kotníku nebo kolenního kloubu, zatuhnutí v kříži, přetížení páteře nebo, a co je nejhorší případ, zlomenina pohybového aparátu. Zahrádkáři se plni nadšení a chuti vrhají do práce bez protažení a správné přípravy a po pár dnech již registrují první známky bolesti zad i kloubů,“ upřesňuje ortoped. I když sladké plody zahradničení stojí za určitá rizika, pokud při práci cítíte zárodky bolesti, je lepší tohoto „škůdce“ neignorovat a zastavit ho dřív, než se rozšíří do celého těla.

Jak tedy předcházet bolesti a užívat si plodů zahradní práce?

Každý zahrádkář by neměl zapomínat na pravidelný odpočinek, při kterém si oddychne celé tělo včetně páteře. Někdy stačí i krátké uvolnění rukou. „Zahrádkář by měl udržovat páteř střídavě v předklonu a ve vzpřímené poloze, čímž předejde nadměrnému zatížení plotének. Mimo to by se měl udržovat v dobré fyzické formě po celý rok a praktikovat protahovací cviky či pilates. V neposlední řadě je určitě důležitá i pevná obuv, díky které může předcházet vymknutí kotníku,“ dodává odborník.
Existují však ještě další možnosti – podobně jako přírodu, tak i lidské tělo může před poškozením ochránit tenká vrstva ozónu. V přírodě ozón působí ve vysokých vrstvách atmosféry, pokud jej však chcete použít k léčebným účelům, je třeba jej aplikovat přímo do těla. Ozón je naneštěstí velmi nestabilní látka, která rychle vzniká, například při bouřce, ale také rychle vyprchává, a jehož zachycení a uskladňování je navíc velmi nákladné a náročné. Vědcům z univerzity v Padově se však podařilo ozón stabilizovat pro použití k medicínským účelům. Pod označením Ozonicon® italští vědci vyvinuly speciální gel, který v sobě díky kombinaci ozónu a přírodních látek spojuje pomoc s léčbou a potlačováním bolesti. Do gelu jsou přidány přírodní látky, které mnozí zahrádkáři znají i ze svých záhonů: rybíz černý, která pomáhá při zánětech a křečích, dezinfekční a protizánětlivý extrakt z arniky horské a kořenový výtažek z čertova drápu napomáhající při kloubním revmatismu. Jejich účinky navíc podtrhuje přidaný glukosamin a chondroitin sulfát, nejznámější a vysoce účinné látky pomáhající k léčení kloubů a působící proti opotřebení chrupavek.

Ozonicon nenahrazuje plnohodnotnou nemocniční ozónovou terapii, ale díky jednoduchosti a efektivitě je ideální pro použití v domácnosti.

Podle klinické studie Univerzity v Padově provedené na skupině pacientů, kteří se potýkali s bolestí kolen, dosahuje ozónový emulgel pozitivních výsledků ve snížení symptomatologie bolesti (v 73,3%). U účastníků studie v průběhu terapie navíc došlo ke snížení počtu léků proti bolesti, které tito pacienti předtím běžně užívali.

Pokud se věnujete zahradničení nebo si jen chcete venkovního pobytu užívat bez omezení, stojí za to se připravit předem a pak jen sklízet plody své práce – s úsměvem a bez bolesti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.