Víme, co máme pít, ale pravidelně dodržuje pitný režim jen čtvrtina Čechů

S příchodem teplých měsíců stoupá i nutnost hlídat si kvalitní pitný režim. Ačkoli na jeho důležitost upozorňuje stále více odborníků, poctivě si jej hlídá jen čtvrtina z nás. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM/MARK pro značku Rajec. 

Pravidelné doplňování tekutin si hlídá pouze čtvrtina Čechů. Většina lidí přitom o vážných rizicích dehydratace dobře ví. Průzkum, který realizovala společnost STEM/MARK na vzorku 1021 respondentů ve věku od 15 do 59 let ukázal na nejrůznější zvyklosti Čechů v souvislosti s pitným režimem. Mimo jiné například i na to, že dodržování pitného režimu činí větší potíže ženám a mladším věkovým kategoriím. Zajímavé je také to, že ačkoli většina z nás neumí přesně definovat rozdíl mezi pramenitou a minerální vodou, pro „běžné“ pití preferujeme právě vodu pramenitou (59 %) oproti té minerální (16 %). Že je vhodnější na každodenní pití potvrzují i odborníci.

„Pramenitá voda by měla tvořit 90 % denního pitného režimu. Obsahuje minerály v rozmezí 150-400 mg/l a ze zákona se do ní nesmí přidávat žádné jiné látky s výjimkou oxidu uhličitého – CO2, čímž se stává ideálním společníkem na každý den,” uvedla Ing. Beata Karvašová, zodpovědná za kontrolu kvality pramenité vody z Rajecké doliny.

Důležité je přitom nejen to, co pijeme, ale také kdy. Průzkum ukázal, že si uvědomujeme, že bychom neměli pít vodu nárazově, ale pravidelně po celý den, což je pozitivní.

Pitný režim – dobrý zvyk Čechů

„Obecně platí, že by dospělý člověk měl vypít zhruba 20 – 40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti za 24 hodin, což je cca 2 – 3 l tekutin denně. Pít bychom přitom měli rovnoměrně po dobu celé aktivní části dne – dohánět množství tekutin před spánkem není řešení. Během odpočinku se zpomaluje metabolizmus, také plný močový měchýř nás navíc bude nutit vstát na toaletu a spánek kvůli tomu nebude plnohodnotný. Pití vody rovnoměrně v průběhu dne tak zvyšuje její účinnost pro organismus,“ potvrzuje správnost praxe nutriční terapeutka Martina Korejčková a dodává, že nejlepší je najet na pitný režim jako na dobrý zvyk.

Odpovědi dále ukázaly, že v odpoledních a večerních hodinách je konzumace o něco vyšší než ráno a dopoledne (37 % ráno + dopoledne / 47 % odpoledne + večer). Optimální je však doplnit co nejvíce tekutin hned po ránu. Proto po probuzení vypijte ideálně dvě sklenice vody, pomůžete tak aktivovat vnitřní orgány. Pokud se vám podaří vypěstovat si návyk do dvanácté hodiny vypít přibližně litr tekutin, vaše tělo vám bude více než vděčné.

„Pravidelné pití pramenité vody nalačno každé ráno zároveň posiluje zdravé hubnutí, protože zmenšuje pocit hladu a snižuje sklon k přejídání,“ vysvětluje gastroenterolog a odborník na výživu MUDr. Peter Minárik.

Nedostatek vody v těle prozrazuje malátnost, únava, bolest hlavy, zpomalení metabolických procesů, vznikající poruchy soustředění, nervozita. „Zanedbávaný pitný režim může mít výrazný vliv například i na náš pracovní výkon, proto bychom jej neměli podceňovat v žádném ročním období,” zdůrazňuje na závěr Martina Korejčková.

Kolik byste toho měli vypít si můžete vypočítát na online kalkulačce: www.rajec.com/muj-dobry-zvyk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.