Jak ušetřit náklady za léky

Náklady na léky po celém světě strmě rostou. Podle informací institutu IMS Health se do roku 2018 vyšplhají až na 1,8 bilionu dolarů. Postupné zdražování léků je problémem i v tuzemsku, kde ho pociťují zejména senioři.

Situaci reflektuje i česká vláda. Ta odsouhlasila snížení ochranného limitu doplatků na léky pro děti i seniory. Jak na přeplatky dosáhnout a jak jinak se dá na lécích ušetřit?

Doplatky za léky si nechte vrátit

Po zrušení většiny zdravotnických poplatků zatěžují peněženky seniorů nejčastěji doplatky za léky. Ty se mohou každý měsíc vyšplhat i na několik tisíc korun. „Doplatky na léky se mohou významně lišit. Zatímco u některých léků dosahují pouze desítek korun, u dalších mohou být tisícové. Taková položka tak může být

pro seniora, který pobírá pouze starobní důchod, likvidační,“ upozorňuje Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe, která poskytuje seniorům asistenční služby. Před vysokými doplatky chrání seniory takzvaný ochranný limit. Ten je aktuálně stanoven na 5 tisíc korun pro dospělého člověka a 2,5 tisíce pro děti a seniory nad 65 let. V případě překročení této částky tak má každý pojištěnec právo na zpětné vrácení peněz.

Od ledna příštího roku by se navíc děti i senioři měli dočkat ještě vyšších úspor. Vláda totiž schválila návrh na snížení ročního limitu doplatků. Roční strop pro doplatky na léky u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let tak slibuje snížit na 1000 korun, senioři nad 70 let se dočkají snížení limitu dokonce na 500 korun.

Vybírejte léky, na které vám pojišťovna přispěje

I vracení doplatků za léky však má svá pravidla. Do ochranného limitu se započítávají pouze doplatky za částečně hrazené léky, a to ve výši doplatku za ten nejlevnější. V případě, že existuje více léků se stejnou účinnou látkou, tak pojišťovny proplatí pouze hodnotu nejlevnějšího z nich. Pokud tedy chcete za léky opravdu ušetřit, zeptejte se lékárníka, zda neexistuje levnější varianta předepisovaného léku se stejným účinkem. Rozhodnutí zaměnit lék za jiný ale vždy konzultujte s odborníkem. V některých případech totiž není možné léky zaměňovat. V takových situacích trvejte na tom, ať tuto skutečnost lékař zaznamená do receptu. Jedině tak totiž máte právo na započítání celého doplatku, bez ohledu na cenu podobných léčiv.

Informujte se o svých výdajích i o cenách léků

Přeplatky za léky hradí pojišťovny vždy na konci čtvrtletí převodem na bankovní účet nebo poštovní poukázkou. Pojišťovny mají zákonnou povinnost kontrolovat překročení ochranného limitu automaticky. V případě, že pojištěnec přeplatí stanovenou částku, tak nemusí podávat žádnou žádost, odpovídající částka by mu měla být navrácena nejpozději do 60 dní po uplynutí daného čtvrtletí. „Pojištěnci mají také právo žádat jednou za rok o bezplatný výpis ze zdravotního účtu, kde zjistí, kolik za jaké léky a poplatky utratili. Informace o jednotlivých lécích, jejich cenách a výši případných doplatků pak najdou na stránkách ministerstva zdravotnictví,“ dodává Vojtěch Šmarda ze společnosti Senior Safe.

Porovnávejte lékárny

Přeplatky, které vám pojišťovna vyplatí, mohou dosahovat desetitisíců ročně. Pokud však chcete ušetřit na lécích okamžitě, přemýšlejte už při jejich výběru. Ceny léků i samotné doplatky se totiž mohou v jednotlivých lékárnách lišit. Dříve, než se pro léky vydáte, si proto porovnejte ceny lékáren v okolí a zvolte tu nejlevnější. V případě nákupu léku bez předpisu pak poslouží internetové lékárny, které dnes již nejsou výjimkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.