8 z 10 případů cukrovky by se dalo předejít, vzkazuje lékařka

V České republice aktuálně žije již téměř 900 tisíc diabetiků a každý rok tuto diagnózu vyslechne dalších minimálně 20 tisíc Čechů. Mnoho z nich však zbytečně. Pokud by totiž bývali onemocnění zachytili ve fázi „prediabetu“, velká část z nich by měla šanci rozvoj onemocnění zastavit.

Na význam selfmonitoringu má poukazovat každoročně Světový den monitoringu diabetu, který připadá na 14. dubna.  K této příležitosti se v Praze koná dne 12. 4. již druhý ročník zdravotně-preventivního eventu pro veřejnost s názvem Hlídej si zdraví, v rámci kterého si zájemci budou moci nechat zdarma změřit glykémie a analýzu složení těla, využít nutriční poradenství a zkonzultovat s odborníky rizika rozvoje civilizačních onemocnění.

Diabetes nebolí a proto může zůstat dlouhou dobu utajen. V mezičase ale páchá v organismu nenávratné škody. Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může totiž vést k závažnému poškození důležitých orgánů (očí, nervů, ledvin, dolních končetin). Pokud diabetes není včas diagnostikován a správně léčen, vede k poškození buněk a vážným cévním komplikacím, které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí a proto je klíčová včasná diagnóza. Češi však toto onemocnění stále silně podceňují. To prokázaly i výsledky dotazníkového šetření, které realizovala v minulém roce společnost PROMEDICA PRAHA GROUP, a.s. mezi tisícovkou účastníků zdravotně-preventivního eventu v rámci své edukativní kampaně Hlídej si zdraví.

Lidé se diabetu nebojí a jeho příznaky neznají 

Výsledek průzkumu ukázal, že se lidé diabetu nebojí, zda ho již náhodou nemají ani nevědí a své hodnoty si nijak nehlídají. Dokonce ani ti, kteří mají prokazatelnou dědičnou zátěž a jsou tak v rizikové skupině pro rozvoj diabetu 2. typu. Tak se vyjádřilo celých 85 % dotazovaných. To, že tolik lidí nejzákeřnější pandemii 21. století podceňuje, je sama o sobě alarmující zpráva, a když se k ní navíc přidá ještě odhad lékařů, že v ČR žije minimálně 250 tisíc lidí, kteří tuto nemoc již mají a vůbec o tom neví, jde o znepokojivý fakt, který by měl širokou veřejnost vyburcovat k pravidelným kontrolám u svých lékařů.

Z průzkumu také vyplývá nízká informovanost široké veřejnosti o prvotních příznacích diabetu. Přesněji řečeno celých 54 % dotazovaných diabetiků před svou diagnózou vůbec netušilo, jak se tato nemoc projevuje. U široké veřejnosti bylo toto číslo 50 %. Pokud měl někdo z dotázaných povědomí o varovných signálech, které na sobě člověk s počínajícím diabetem může pozorovat, pak šlo většinou o žízeň a sucho v ústech. Co však bylo překvapující – zvýšenou glykémii, která je pro diabetes naprosto typická, uvedli jako příznak možného diabetu pouze dva ze všech respondentů!

Jak tedy poznat, že se vás diabetes týká?

Projevy diabetu je bohužel možné poměrně jednoduše zaměnit s virózou: neustálá žízeň, časté močení, vyčerpání, únava, spavost, hubnutí přes stále stejný přísun potravy, bolesti břicha, zvracení a další. Jediným skutečně spolehlivým ukazatelem diabetu je tedy měření glykémií.

Diabetoložka MUDr. Jarmila Jirkovská k příznakům diabetu dodává: „Kromě žízně patří mezi typické příznaky vysoké glykémie časté močení, únava, leckdy i úbytek na váze a rozmazané vidění. Velkým problémem je ale to, že velmi často zatím nepoznaný diabetik žádné obtíže nemá, je tzv. asymptomatický. Cukrovka bývá zjištěna náhodně při propuknutí jiného onemocnění, ať už infekce (často kvasinky) nebo například srdečního infarktu či mozkové mrtvice. Mezi významné faktory, zvyšující riziko vzniku diabetu, patří kromě genetické vlohy také obezita, nedostatek aktivního pohybu, nevhodné stravovací návyky, stres i věk nad 45 let.

Zajímejte se o hodnotu Vaší glykémie (= cukr v krvi), zejména pokud patříte mezi osoby rizikové pro vznik cukrovky (obezita, zvýšený cholesterol, zvýšený krevní tlak, diabetes u rodičů, u žen v těhotenství apod.). Glykémii si můžete kontrolovat i samostatně doma na glukometru. Pokud naměříte kdykoliv během dne náhodnou hodnotu ≥ 7,0 mmol/l, je to signál pro možný prediabetes a je vhodné oznámit to praktickému lékaři.“ 

Den pro monitoring diabetu

Protože je diabetes pandemií 21. století, rozhodla se Mezinárodní federace diabetu (IDF, International Diabetic Federation) každý rok připomínat všem lidem na celém světě důležitost jeho měření a vyhlásila 14. duben za Světový den monitoringu diabetu. K této příležitosti se v Praze koná dne 12. 4. již druhý ročník zdravotně-preventivního eventu pro veřejnost s názvem Hlídej si zdraví, v rámci kterého si zájemci budou moci nechat zdarma změřit glykémie a analýzu složení těla, využít nutriční poradenství a zkonzultovat s odborníky rizika rozvoje civilizačních onemocnění.

Monitoring diabetu znamená sledování hladiny krevního cukru a dalších důležitých ukazatelů (např. krevního tlaku, tělesné hmotnosti, moči). Hodnoty glykémie si může samotný pacient měřit v domácích podmínkách s pomocí tzv. glukometru, což je měřicí přístroj kapesního formátu, který umožňuje měřit glykémii bez asistence lékaře kdykoli během dne. Součástí glukometru je odběrové pero pro odběr kapky krve z prstu, opatřené speciální malinkou jehlou (lancetou). Dále testovací proužky (úzké speciální proužky papíru), na které se nanáší malá kapka krve. Takto označený proužek se vloží do glukometru a stisknutím příslušného tlačítka se zahájí měření množství cukru v kapce krve. Výsledek hodnoty glykémie se zobrazí během několika vteřin na displeji glukometru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.