Novoroční hubnutí vyžaduje zdravý rozum aneb P.F. 2017

Přelom roku je časem bilancování a nových předsevzetí. Ti z nás, kteří mají nějaké to kilo navíc, si často slibují, že tentokrát už určitě zhubnou. A tak začátkem ledna začnou s radikální redukční kůrou, nejlépe doplněnou nějakým zaručeným zázračným přípravkem, který jim pomůže nadbytečné kilogramy vyhnat.

Jenže - zázraky se nedějí…

Jistě, v prvním týdnu jde obvykle váha dolů, ale pak se zastaví, jako by byl porouchaná. Co teď s tím? No, dejte osobní váze volno, ať si rozmyslí, jak (si) Vás lépe vážit. Schovejte ji třeba do skříně. Uvařte si šálek dobrého čaje, vezměte papír a tužku, sedněte a začněte bilancovat a plánovat.

List papíru rozdělte na dvě svislé poloviny. Nejdříve

sepište to, o čem si myslíte, že ve svém stravování a celkovém režimu děláte nesprávně. Pro začátek stačí 3 – 4 položky. Máte hotovo? Tak a teď do vedlejšího sloupce napište, co uděláte pro nápravu. Je další položkou na Vašem seznamu nedostatek pohybu? Myslíte, že na pravidelnou fyzickou aktivitu nemáte dost času? Ale ano, začněte třeba každodenní svižnou chůzí do práce nebo z práce. Vystupte o stanici dříve z tramvaje a zbytek dojděte pešky, použijte schody místo výtahu. Pro zdravý životní styl je nejdůležitější dostatek pohybu, nestačí se soustředit jen na stravovací a pitný režim.

Je třeba vybrat si změny, které Vám budou příjemné a stanou se součástí Všeho životního stylu.

List papíru si dejte na viditelné místo, třeba na dvířka ledničky. Postupně si dopisujte další položky, které chcete vylepšit, a přidávejte reálný plán k jejich úspěšnému zvládnutí.

Za každou úspěšnou změnu svých návyků se pochvalte, pěkně nahlas a před zrcadlem, ať si vidíte do očí. A nezapomeňte se za svou vytrvalost odměnit. Tedy samozřejmě, že ne návštěvou cukrárny. Jděte třeba na výlet, do kina nebo si pořiďte nový kousek oblečení. Až ho budete ukládat do skříně, vyndejte z ní na chvíli svou váhu. Už (si Vás) váží lépe? Ano?!  Výborně, jen tak dál! Pozvolna vyprovoďte ze svého těla jedno nadbytečné kilo po druhém. Postupně Vám přibyla, postupně se jich můžete zbavit. Žádným zázrakem ani kouzelnými pilulkami, ale vlastní vůlí. Úspěch závisí hlavně na Vás a Vaší vytrvalosti.

Květa Krajíčková, Nutriční terapeutka

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.