Jsme „plesový“ národ?

Maturitní, myslivecký, hasičský nebo ples v Opeře? Ať už dáváte přednost jakýmkoliv plesům, právě se nacházíme v jejich plné sezóně.

Jestli vyrážíte letos poprvé nebo jste pravidelnými účastníky, ať je to pro vás nemilá povinnost navléknout oblek nebo se už měsíc předem nadšeně rozmýšlíte, co si oblečete, ples je bezesporu společenskou událostí, která rozhodně stojí za pozornost. Cenový srovnávač Srovname.cz připravil a vyhodnotil na téma plesů anketu, jejíž výsledky vás možná překvapí. Z výsledků ankety, které se v průběhu prosince a ledna zúčastnilo celkem 1148 respondentů, vyplývá, že Češi jsou plesový národ, neboť drtivá většina z nás (téměř 84 %) chodí na plesy. Zhruba 52 % navštíví 1-2 plesy ročně, ale celých 30 % Čechů „obrazí“ za rok dokonce 3-5 plesů. Největší počet respondentů (35 %) obměňuje šaty na ples po 2 a více letech, zhruba čtvrtina jednou za dva roky a pětina jednou za rok. Překvapením bylo větší procento

lidí z vesnic a menších obcí (12 %), kteří obléknou na každý ples jiné šaty. Zhruba třetina dotazovaných je ochotna půjčit si šaty nebo oblek na ples v půjčovně a zaplatit za ně řádově 1-2 tisíce Kč (20 %) a 2-5 tisíc Kč (10 %).

Pokud jde o ochotu Čechů investovat do nákupu společenských šatů či obleku na ples, tak největší počet respondentů (58 %) uvádí částku do 2 tisíc Kč za rok a zhruba pětina částku 2 – 5 tisíc Kč ročně. Přibližně třetina dotazovaných (v drtivé většině pochopitelně ženy) je ochotna investovat peníze také do úpravy svého účesu a navštíví před plesem kadeřnictví. Obyvatelé měst jsou oproti vesnicím ochotnější utratit za lístek na ples více peněz. V nejčastěji uváděné cenové hladině 200 až 500 Kč za lístek je to o 13 % více respondentů (63 % město vs. 50 % vesnice).

Pokud se týče doplňků k obleku, tak pánové z města nosí o 8 % častěji motýlek než pánové z vesnice (na mysliveckých či hasičských plesech zkrátka motýlek tolik nefrčí). Bez ohledu na lokalitu je však (nepřekvapivě) nejoblíbenější kravata (70 %) a cca 15 % mužů nenosí k obleku nic. U žen je nejčastějším doplňkem k šatům na ples kabelka a náhrdelník nebo řetízek (shodně 31 %), následují náušnice (21 %) a náramek (16 %).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.