Tipy na vánoční recepty

Dnešní doba přeje novinkám a variacím tradičních pokrmů. Mlékárna Valašské Meziříčí jako producent kvalitních mléčných výrobků rovněž přichází s lehčí a zdravější variantou kapra s bramborovým salátem, a k tomu také něco sladkého na zub.

Kapr na štědrovečerní tabuli a k tomu bramborový salát je již český vánoční zvyk po dlouhá léta. Recept na vánočního kapra, tedy kapr smažený v trojoobale pochází z Rakouska a ve svých kuchařkách jej uvádí například česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní a divadelních her Magdalena Dobromila Rettigová. Dodnes je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Do českých kuchyní se však rozšířil obalovaný kapr až ve století dvacátém. Napomohla tomu tehdejší obliba smažených jídel a příznivá cena vánočního kapra. Dnešní doba přeje novinkám a variacím tradičních pokrmů. Mlékárna Valašské Meziříčí jako producent kvalitních mléčných výrobků rovněž přichází s lehčí a zdravější variantou kapra s bramborovým salátem, a k tomu také něco sladkého na zub.

Tipy a recepty z Mlékárny Valašské Meziříčí: 

Sladké vánoční tyčinky s kysanou smetanou
Suroviny
200 g hladké mouky
125 g tuku
80 g Kysané smetany
2 sáčky vanilkového cukru
moučkový cukr na obalení
Postup přípravy receptu
Z prosáté mouky, změklého tuku a kysané smetany vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 1-2 hodiny v chladnu odležet. Potom těsto rozválíme na obdélník vysoký asi 4mm a posypeme ho vanilkovým cukrem, který pomocí válečku vmáčkneme do těsta. Plát rozkrájíme rádýlkem na úzké proužky dlouhé asi 5cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když tyčinky nabydou, vyndáme je a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Jogurtové rohlíčky s bílým jogurtem
Suroviny
240 g bílého jogurtu
1 sklenice olej
300 g cukr moučka
1 ks čokoládová poleva
1,5 balíčku prášek do pečiva
1 balíček vanilkový pudink
3 ks vejce
400 g polohrubá mouka
Postup přípravy receptu
Nejprve utřeme vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej a znovu třeme. Nakonec vmícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a pudinkem. Hmotu vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě teplý korpus přelijeme čokoládovou polevou a vykrajujeme za tepla rohlíčky (měsíčky). Jogurtové rohlíčky můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.

Bramborový salát s bílým jogurtem
Verze lehkého bramborového salátu z vařených brambor, vajec, hrášku, kukuřice a papriky, dochucený Bílým jogurtem z Valašska, octem, solí a pepřem.
Suroviny
800 g brambor + voda
250 g bílého jogurtu
100 g hrášku může být mražený nebo sterilovaný
100 g kukuřice může být mražená nebo sterilovaná
1 lžička octu
2 ks vajec uvařených natvrdo
1 ks červené papriky
1 ks snítku koriandru
mletý pepř
Sůl
Postup přípravy receptu
Nejprve si brambory omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Po změknutí scedíme a necháme vychladnout. Poté oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do větší mísy. Přidáme hrášek, kukuřici, Bílý jogurt z Valašska, najemno nasekaný koriandr, oloupaná na osminky nakrájená vejce a očištěnou na nudličky nakrájenou papriku. Nakonec dochutíme solí, mletým pepřem i octem a vše lehce promícháme. Před podáváním dáme uležet do chladna.

Kapr s přelivem z bílého jogurtu 
Suroviny
4 porce kapra
2 lžíce kopru
1 kelímek bílého jogurtu
mletý pepř
4 lžíce strouhaného sýru
sůl
1 ks cibule
Postup přípravy receptu
Jednotlivé porce kapra osolíme, opepříme a opečeme na tuku z obou stran. Poté rybu poklademe kolečky cibule, posypeme koprem, sýrem a přelijeme jogurtem. Ve vyhřáté troubě maso zapečeme do roztavení sýra. Podáváme s lehkým bramborovým salátem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.