Přichází čas viróz

Znáte nejčastější důvod návštěv praktického lékaře? Jsou to akutní infekce horních cest dýchacích, Dospělí pacienti onemocní průměrně 3x do roka, děti až 12krát. Tato onemocnění jsou téměř vždy virového původu. Antibiotická léčba v těchto případech nemá smysl, protože na viry nezabírá.

Bohužel i přesto narůstá spotřeba antibiotik a s touto skutečností jde ruku v ruce i nárůst odolnosti bakterií vůči antibiotikům. Varující přitom je, že více než 50 % pacientů před návštěvou lékaře očekává, že dostane antibiotika a zbaví se tak rychleji nemoci.

Antibiotika nejsou na místě
Na toto téma byla dokonce provedena studie, která bohužel u virových infekcí prokázala, že i mnoho lékařů má pro předepisování antibiotik „pochopení“. Časová vytíženost a očekávání pacientů jsou často upřednostněny před vysvětlováním a odkázáním k nákupu v lékárně. I my jako pacienti bychom měli mít na paměti, že i když nás virové záněty horních cest dýchacích dokáží pěkně potrápit, nejsou antibiotika vždy na místě. Naopak, jejich nesprávné užívání vede ke zbytečnému zatěžování organismu a také k nárůstu rezistence, což může mít v praxi neblahý důsledek – až budeme opravdu antibiotika potřebovat, nemusí nám „zabrat“.
Mnoho pacientů si přesto nasadí antibiotika a vyrazí do zaměstnání nebo za jinými povinnostmi v domnění, že udělali pro své zdraví maximum a léky vše vyřeší za ně. Nejenže se jim neuleví, ale ještě dál roznášejí virovou infekci a vlastně ohrožují své kolegy v zaměstnání, spolucestující v tramvaji, metru atd. Mimo jiné i to je příčina, proč tak často během roku onemocníme akutním zánětem horních cest dýchacích.

Raději dva dny v klidu
Nechme si tedy od lékaře doporučit nebo předepsat takové léky, které nám můžou od nepříjemných příznaků virových infekcí horních cest dýchacích ulevit. A dopřejme si alespoň dva dny v klidu s knihou nebo pěknými filmy. Nic se nedá uspěchat.
Existuje celá řada jak syntetických, tak přírodních léků ze skupiny fytofarmak, které jsou přesně pro tyto případy indikovány. A jestliže se řekne fytofarmakum, nemusíte si představovat jen nějaký „babiččin bylinkový odvar“. Jedná se v mnoha případech o vysoce kvalitní rostlinné extrakty s prokázaným klinickým účinkem, které jsou registrovány jako léky, nikoliv jako doplňky stravy, jejichž účinek není podložen klinickými studiemi. Často jsou tyto přípravky volně prodejné v lékárně, a je tedy na pacientovi, aby si pohlídal, zda kupuje lék nebo doplněk stravy.
Poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem a netrvejte na předepsání antibiotik, když to lékař nepovažuje za nutné. I když antibiotika již v mnoha a mnoha případech zachránila lidský život, na viry neúčinkují!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.