Diabetici pozor! Chcete mít normální cukr a žádná omezení?

Pak byste měli vyzkoušet Hormonální jógovou terapii. Odbourává totiž stres a pomáhá předcházet rozvoji chronických komplikací v souvislosti s onemocněním. A nejen to. Dlouhodobě zlepšuje metabolismus cukru a inzulinovou rezistenci, reaktivuje činnost slinivky a jater, upravuje hodnoty cholesterolu a krevního tlaku, umožňuje snížit spotřebu léků, celkově posiluje organismus a výrazně zlepšuje kvalitu života diabetika.

„Pochopitelně, metoda nenahrazuje léčbu, ale pomáhá onemocnění lépe zvládat a nabízí možnost, jak mít svůj metabolismus pod kontrolou,“ říká terapeutka Hormonální jógové terapie Jana Černotová. A přestože nemáte sklon k cukrovce, budou i pro vás tyto praktiky prospěšné, neboť výborně stimulují metabolismus.

Silné účinky terapeutické jógy
Dynamické provádění ásán zajišťuje masáž vnitřních orgánů a žláz s vnitřní sekrecí, jak popisuje Černotová: „U diabetiků podporujeme správnou funkci slinivky a jater. Masáží ovlivňujeme všechny orgány v dutině břišní, a tak ovlivňujeme i dobrou funkci trávicího traktu a látkové výměny. Některými pozicemi podporujeme činnosti slinivky, stimulujeme žlázovou aktivitu slinivky břišní a jinými zase přispíváme ke snížení ukládání škodlivých látek v tkáních nebo stabilizaci krevního cukru.“ Během cvičení se setkáte také s dechovými, očistnými a energetickými technikami a také s relaxačním a antistresovým cvičením.

Nemůžeme opomenout zmínit důležité protáčivé pozice, neboť pozitivně ovlivňují oblast solar plexu a intenzivně podporují produkci inzulinu. Solar plex velmi silně reaguje na naše psychické rány a emoce. Úzkostní lidé tak mají toto místo přeplněné stresem. Je tedy zřejmé, že stav této oblasti ovlivňuje harmonii celého těla.
Normální cukr a žádné omezení?
„Hormonální jógová terapie je vhodná pro lidi s diabetem v rodině, jako prevence rozvoje onemocnění a lze ji doporučit i lidem s pre-diabetem pro zlepšení stavu,“ říká Černotová. Cvičení a s ním související svalová činnost řízeného pohybu aktivuje, uvolňuje a spotřebovává energii, což způsobí snížení a stabilizaci hladiny krevního cukru.

Luboš, 69 let: „Po dvaceti letech na inzulinu mám konečně zase radost ze života. Cvičím 3x denně, nejméně hodinu po jídle. Jím absolutně všechno, pochopitelně střídmě, ale cukr je normální a nemusím být svázaný dietou a omezováním. Můj půlroční cukr je 5,5 mmol/ litr.“

Jana, 55 let: „Docela se mi daří cvičit ráno před odchodem do práce. Mám ze cvičení pěkný pocit. Zhubla jsem přes břicho několik cm. Moje cukrovka se zlepšila, mám asi o 3 jednotky méně inzulínu. Jinak se cítím, že cvičení působí i na další hormonální funkce.“

„HJT využívá mocné a účinné starobylé techniky, které si žádají správné provedení a výklad zkušeného, profesionálního lektora,“ varuje Jana Černotová a uzavírá: „Rozhodnete-li se kurz HJT navštívit, vyhýbejte se neautorizovaným kurzům. Vybírejte si lektorku certifikovanou Dinah Rodriguez.“

Stres a cukrovka mají mnoho společného.
Energetická složka cvičení zajišťuje revitalizaci a regeneraci žláz s vnitřní sekrecí. Je určena k usměrňování a vedení energie k žlázám, které chceme aktivovat, v našem případě primárně slinivka a játra, štítnou žlázu a hypofýzu nevyjímaje. Tyto techniky představují základ pro regeneraci a omlazení organismu.

Očistné techniky podporují látkovou výměnu, posilují imunitní systém i břišní svaly, masírují střeva a orgány v podbřišku a upravují krevní tlak. Navíc, jejich praktikováním rozproudíte energii. A vězte, že s energií je to jako s vodou. Voda, která neproudí, se znečišťuje. Souvislost mezi stresem a cukrovkou byla v provedených vědeckých studiích statisticky významná, stres tedy je jedním z důležitých faktorů, které přispívají k rozvoji onemocnění cukrovkou, a také nejvíce ztěžuje kompenzaci diabetu. Proto sestava HJT obsahuje i antistresová cvičení a relaxační techniky.

 

 Cviky:
Yoga Mudra
Sedíme skřižmo (turecký sed), ruce spojené za zády, prsty propletené. Nadechneme se, otočíme se trupem směrem k levé noze (koleni), s výdechem se předkloníme k levé noze. Hlavu přiblížíme ke koleni, ruce a paže zvedáme vzhůru. V této pozici provedeme 7x hluboké břišní dýchání a energii budeme směřovat ke slinivce, kterou chceme aktivovat. Vrátíme se do výchozí pozice. Nadechneme se a s výdechem se tentokrát předklon předkloníme do středu mezi kolena, tak hluboko, jak můžeme. Provedeme sedm hlubokých nádechů a výdechů a energie cirkulujeme opět stejně – ke slinivce. Vrátíme se do výchozí pozice a pokračujeme. Nádech, rotace trupu směrem k pravé noze (koleni), s výdechem předklon k pravé noze. Hlavu přiblížíme koleni, ruce a paže zvedáme vzhůru. V této pozici provedeme sedm hlubokých břišních dechů a energii nyní směřujeme k játrům, která nemůžeme opomíjet.

Holubice
Posadíme se na paty, čelo opřeme o zem, paže natáhneme dopředu, dlaně se dotýkají podložly. Nohy zůstávají skrčené pod trupem. Provedeme 7x hluboký břišní nádech a výdech a energie cirkulujeme ke slinivce. Nyní necháme pokrčenou levou nohu a pravou nohu protáhneme dozadu. Pánev přitáhneme k zemi. Koleno umístíme mezi prsa, opírá se o hrudní kost se. Provedeme 7x hluboký břišní nádech a výdech a energie cirkulujeme opět ke slinivce, kterou posilujeme. Nakonec vyměníme pozici nohou tzn., že pokrčíme pravou nohu a levou necháme nataženou. Ještě jednou provedeme 7x hluboký nádech a výdech, avšak energii nyní směřujeme k játrům.

Ardha Supta Virasana
V sedu na patách odtáhneme kolena od sebe, špičky chodidel se dotýkají. Hlavu opřeme čelem o podložku (popř. ji můžeme podložit), paže protáhneme dopředu. Ruce jsou na šířku ramen, prsty ruky u sebe.V této pozici provedete 7x hluboké břišní dýchání a energii směřujeme k pohlavním orgánům (ženy k vaječníkům, muži k varlatům).

Energie pro slinivku
Ležíme na zádech, pokrčíme nohy, kolena přitáhneme k hrudníku. Uchopíme se za ruce v podkolení, zápěstí stlačíme mezi stehnem a lýtkem. Pas (bedra) přitlačíme k podožce.
Provedeme sedm hlubokých břišních dechů, bez toho abychom hýbali nohama, přičemž vždy při výdechu vtahujte pupík. Energii cirkulujeme ke slinivce.

Dynamická Viparita
(poloha koleno do chodidla)
Ve svíčce pokrčíme levé koleno a přitáhneme k levé tváři. Koleno pravé nohy opřeme o chodidlo (klenbu) levé nohy. V této pozici provedete 7x hluboký břišní dech a energii budeme cirkulovat ke slinivce. Zopakujte na opačnou stranu tzn., že přitáhněte pravé koleno k pravé tváři, levé koleno opřeme o chodidlo pravé nohy. Opět sedm krát hluboce dýcháme a necháme tentokrát energii cirkulovat k játrům.
Uvolnění a čištění energetických drah – nádís (paží)

Ležíme na zádech, chodidla opřená o zem ve vzdálenosti asi 30 cm od sebe, kolena se dotýkají. Paže jsou volně podél těla, mírně od něj, dlaněmi vzhůru.Celé tělo zcela uvolníme.
Zavřeme oči a soustředíme se na prsty levé ruky. Zcela pomalu se nadechujeme a představujeme si, že s nádechem vstupuje zářivé světlo – léčivá energie prsty levé ruky a proudí vzhůru přes zápěstí – naše zápěstí září; enrgie postupuje až k hrdlu – hrdlo září. S výdechem produdí toto světlo ke slinivce – naše slinivka září, prostoupena novou aktivní energií. Nadechneme se jakoby do jediného bodu slinivky, kde zkoncentrujeme veškerou tuto energii a s výdechem proud či paprsek světla proudí ke štítné žláze, kterou pročišťuje, proudí pravou paží až ke konečkům prstů a pročišťuje tak nádís pravé paže. Všechny nečistoty odcházejí prsty pravé ruky z těla ven a mizí..

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.