Uvažujete o očkování proti chřipce? Ještě je čas

Vysoké horečky, zimnice, třesavka, kašel, únava a silné bolesti hlavy, svalů a kloubů. Podobné nepříjemnosti můžou na podzim potrápit téměř každého. Chřipkový virus si nevybírá a nakazit se může každý bez výjimky - malé dítě, školák, dospělý v produktivním věku od kolegy v práci, těhotná žena v MHD i senior v nákupním středisku.

Nejúčinnější prevencí chřipky je očkování. Ovšem je potřeba ho podstoupit ještě před nástupem chřipkové sezóny, aby si tělo stačilo včas vytvořit protilátky. Nejvhodnější doba pro očkování proti chřipce je právě teď.
Včasná aplikace hraje v případě očkování důležitou roli. Chřipková sezóna postihuje Českou republiku nejčastěji ve dvou vlnách, první z nich na začátku prosince, druhá na přelomu ledna a února. Z toho důvodu je pro očkování nejideálnější dobou září až listopad, aby si tělo stihlo vytvořit protilátky ještě předtím, než začne cirkulovat chřipkový virus. Nechat se očkovat lze i v průběhu chřipkové sezóny, ovšem bezprostředně po očkování je potřeba počítat s tím, že tělu nějakou chvíli trvá, než si vybuduje imunitu. Ochrana se dostavuje 14 dní po první dávce.


Všechny očkovací vakcíny proti chřipce určené pro severní polokouli mají stejné složení, které určuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Obsahují tři druhy usmrcených chřipkových virů (2xA a 1xB). Jejich složení je každoročně upravováno podle doporučení WHO, aby co nejvíce odpovídalo cirkulujícím kmenům chřipky. Každoroční příprava nové varianty vakcíny je nutná díky mutacím chřipkového viru. A ze stejného důvodu je třeba očkování každoročně zopakovat.
Většina zdravotních pojišťoven dnes svým klientům nabízí nejrůznější příspěvky a programy, které pokryjí buď samotnou aplikaci vakcíny nebo kompletně cenu vakcíny včetně aplikace (např. VZP v rámci Klubu pevného zdraví nabízí pojištěncům až 500 korunový příspěvek). Proto si nechte si od svého praktika vystavit doklad o aplikaci vakcíny. Senioři nad 65 let a rizikoví pacienti (kardiaci, diabetici, astmatici, pacienti s CHOPN, s onemocněním ledvin apod.) mají očkování včetně aplikace zcela zdarma. Očkování ale odložte na pozdější dobu v případě, že vás trápí horečnaté onemocnění či akutní infekce.

Věděli jste, že…
…na rukou chřipkový virus přežije až 5 minut?
…v oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin?
…na papírových bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.