Halloweenské recepty Mlékárny Valašské Meziříčí

Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých, z jehož oslav se v Irsku vyvinul. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Evening“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V České republice nejde o tradiční svátek, ale vydlabané dýně i ozdoby u domů se u nás stále více rozmáhají.

Mlékárna Valašské Meziříčí připravila recepty, které právě z dýní a jejich výrobků můžete připravit nejen na Halloween. Přestože dužina dýně obsahuje téměř 90 procent vody, vlákninu a poměrně málo sacharidů je bohatá na hořčík, draslík, měď, selen, sodík, chlór, železo, zinek, fosfor, vitamin A, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. V lidovém léčitelství se odnepaměti používala hlavně dýňová semena. Jsou totiž v našich podmínkách prakticky jediným přírodním zdrojem většího množství zinku. Semena obsahují i fosfor, železo, vápník, vitaminy skupiny B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny-linolovou a další. Naši jižní sousedé v Rakousku vyrábí vyhlášený dýňový olej. Bylo by proto beze sporu škoda obsah vydlabané dýně vyhodit. Nechte se tedy inspirovat

nejen pro dobrou zábavu při jejím vydlabávání, ale použijte dýni celou na přípravu lahodného, a přitom zdravého pokrmu.

Dýňová polévka 
Použité suroviny
1 ks dýně Hokkaido
1 l vývaru
2 stroužky česneku
trochu šťávy z čerstvého zázvoru
sůl dle potřeby
čerstvě mletý pepř
Na dochucení kysaná smetana

Postup
Nejprve zpracujeme dýni tak, že vybereme semínka. Na polévku použijeme asi 750 g dužniny. Poté si připravíme vývar, který přivedeme k varu. Do něj pak vložíme dýni a vaříme do změknutí. Jakmile je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek. Nakonec polévku rozmixujeme a dochutíme šťávou ze zázvoru, solí a pepřem. Na talíři ozdobíme kysanou smetanou.

Dýňová buchta 
Použité suroviny
350 g polohrubé mouky
350 g cukru moučka
1 ks menší dýně
2 ks vejce
1,5 balení prášku do pečiva
250 ml čerstvého mléka
3 lžíce Valašské kyšky
150 ml rostlinného oleje
2 lžíce Granka

Postup
Nejprve smícháme mouku s práškem do pečiva, poté přidáme 2 lžíce Granka a prosetý cukr, promícháme. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou dýni, vejce, olej, Čerstvé mléko a Valašskou Kyšku z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vše pečlivě promícháme a nalijeme na pečící papír. Pečeme na 200 °C.

Dýňové špagety 
Použité suroviny
2 lžíce rostlinného oleje
1 ks cibule
250 g dýně Hokkaido
1 stroužek česneku
špetka mletého zázvoru
sůl a pepř na dochucení
3 lžíce smetanového jogurtu
400 g špaget
hrst čerstvé petrželky
150 g strouhaného sýra

Postup
V pánvi na oleji nechte zesklovatět cibuli, přidejte dýni nakrájenou na kostičky, česnek, zázvor a vše chvíli opékejte. Osolte, opepřete a podlijte trochou vody, aby zelenina nebyla úplně na suchu. Voda se bude odpařovat, průběžně ji dolévejte. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Uvařenou dýni v míse rozmixujte, přidejte Smetanový jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí, v případě potřeby nařeďte omáčku troškou vody. Vmíchejte do ní petrželku, vhoďte uvařené, scezené těstoviny a promíchejte, posypte strouhaným sýrem.

Tip jak správně vydlabat dýni
Nejprve se musí provést řez kolem stonku dýně, tak aby byl dostatečně velký pro pozdější vkládání svíčky. Pokud máte k dispozici velkou dýni, můžete ji jednoduše přeříznout na půl. Při vydlabávání dejte pozor, aby se slupka dýně příliš neztenčila, potom by nemusela být dostatečně pevná. Poté si lihovým popisovačem či tužkou můžeme nakreslit obličej dýně a vyřezat. Do vydlabané dýně vkládejte svíčky v ochranných skleněných kelímcích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.