Poradny k tématu Diabetická noha

Odpovídá podiatrická sestra Monika Štefcová, odborná garantka kampaně Hlídej si zdraví. V ordinaci v Čáslavi nabízí, kromě přístrojové pedikúry, i služby podiatrie ve spolupráci s dalšími lékaři z oblasti ortopedie, dermatologie a diabetologie (s důrazem na diabetickou nohu) a odborníky z řad protetiků a výrobců obuvi na míru. (část 2.)

1. Co to je diabetická noha a jak poznám, že mi hrozí?
Diabetická noha je termín označující zdravotní problémy nohou u lidí trpících cukrovkou. Zjednodušeně – tento syndrom hrozí každému diabetikovi, který má na noze, byť jen minimálně, porušenou integritu kůže. Je tedy důležité si nohy každý den prohlížet a důkladně o ně pečovat.

2. Nakolik v rozvoji diabetické nohy hrají roli dědičné faktory a věk?


Spíše než dědičnost zde hraje roli kompenzace diabetu a jeho komplikací. Obecně lze říci, že jednou z hlavních možností, jak tomuto syndromu předcházet, je udržovat glykovaný hemoglobin (dlouhodobý cukr) v rozmezí maximálně 6,5 – 7,5 %. K dosažení těchto hodnot je většinou nutná komplexní léčba.

3. Týká se diabetická noha především diabetiků 1. nebo 2. typu?
Diabetická noha je syndrom onemocnění dolních končetin, který vzniká a rozvíjí se na základě špatně se hojících ran u diabetiků všeobecně. Žádná skupina diabetiků tedy není ohrožena více, záleží na spolupráci daného pacienta.

4. Je diabetická noha léčitelná? S jakou úspěšností?
V současné době se již značně rozšířila síť tzv. podiatrických ordinací, které se specializují na onemocnění nohou diabetiků. Toto onemocnění je léčitelné, ale úspěšnost závisí na mnoha faktorech (kompenzace diabetu). Dnešní lékaři umí zachránit nohu s již velmi rozvinutým syndromem. Nejvíce zde ale záleží na spolupráci pacienta.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.