Konopná léčba: Co přináší pacientům?

Legalizace konopí je velmi rozsáhlé téma, kterého se mnozí (neoprávněně) bojí. Rostliny konopí patří k naší kultuře, jen jsme na ně bohužel pozapomněli. Babky kořenářky a bylinářky připravovaly konopné masti ulevující od bolesti a pomáhající s řadou kožních problémů už před staletími. Od roku 2013 jsou u nás legální odrůdy konopí pro medicinské využití. Skutečně ale dnes konopí pacientům pomáhá a proces legalizace byl úspěšný? K situaci se vyjádřil Jiří Stabla, zakladatel společnosti Carun Pharmacy a Konopných lékáren. Kupříkladu v sousedním Německu jsou nově pro léčbu konopím zcela zdarma.

Příkladem může jít sousední Německo, které těžce nemocným lidem bude poskytovat léčebné konopí zdarma jako prostředek na bolest. V uplynulých dnech to posvětila tamní vláda. Platit by to mělo od jara roku 2017. Ke konopí se pacienti dostanou v lékárnách na předpis.

Jiří Stabla je velkým zastáncem využití konopí pro léčbu i prevenci mnoha onemocnění. Opírá se nejen o osobní zkušenosti, ale i příběhy lidí, kteří pravidelně navštěvují Konopné lékárny a v neposlední řadě také o vědecké výzkumy.

„Nevidím důvod, proč bychom se neměli léčit přírodou, jako tomu vždy bylo. I přes veškeré moderní technologie a průmyslovou revoluci patříme k přírodě a podle toho bychom se měli chovat,“ vysvětluje svůj postoj,“ dodává zakladatel společnosti Carun Pharmacy Jiří Stabla.

Legalizace? Stále na půli cesty
V Česku je od roku 2013 legální užívání konopí pro léčebné účely s vyšším procentem THC, už jsou to tedy tři roky, jinak ale konopí zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih.

Od začátku letošního dubna se v Česku vypěstované konopí konečně distribuuje i do lékáren. Bez ohledu ale na to, kolik čeští lékaři předepíší pacientům, Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle veřejných zdrojů zaplatí pěstiteli ve čtyřech splátkách celkem 2 720 000 korun bez DPH za objednaných 40 kg českého konopí, za skladování a distribuci pak v šestatřiceti splátkách dalších 390 000 korun bez DPH. Konečná cena tak bude díky nejrůznějším přirážkám kolem 100 Kč, možná i víc za gram. Cesta českého konopí nebude vůbec snadná, ani levná.
Dosud dovážené nizozemské konopí je sice dražší (kolem 300 Kč za gram), není ale zatíženo pro pacienty takovou byrokracií, a je větší výběr odrůd s poměrem účinných látek.
Loni tak konopí využilo jen zhruba 20 pacientů (nizozemskou variantu), oproti tisícům, kteří jej potřebují. Konopí bude mít jak v českém tak dovozním podání obsah THC 22 procent, byť je to v původní vyhlášce o 3 procenta méně, protože se vejde do možné dvacetiprocentní odchylky povolené vyhláškou.
„Dostat se k léčebnému konopí je však stále velmi trnitá a drahá cesta. Každý pacient potřebuje trochu jiný poměr látek (základních kanabinoidů THC a CBD) a tak standardizace není pro ně vhodnou cestou. Pěstování konopí pro vlastní potřebu má obrovskou výhodu v nízkých nákladech, na druhou stranu nedosáhne farmaceutické kvality a není zaručen ani tak správný poměr kanabinoidů pro konkrétní chorobu, je to tak cesta alá pokus a omyl,“ uvádí Jiří Stabla s tím, že regulace konopí je zdánlivě složitá, protože legislativa se stále nedokáže rozhodnout, zda je to léčivá droga nebo spíše omamný lék. Závislost na konopí, především v tom medicinském využití, se však neprokázala. Jinými slovy je stejná jako závislost na čokoládě nebo sexu.

„Důležitá je osvěta a popularizace této nedoceněné rostliny. Čím více o ní lidé budou vědět, tím méně se budou bát ji zařadit mezi běžné produkty a léčiva užívané ve svém dennodenním životě,“ dodává.
Účast v nesmyslném tendru jsme odmítli
Konopí určené pro další domácí využití především pomoci vaporizéru je od listopadu 2014 dostupné v několika českých lékárnách a pochází z Nizozemí. „V roce 2014 proběhl v České republice tendr na výběr tuzemského pěstitele konopí, kterého jsme se chtěli zúčastnit, ale podmínky byly naprosto nesmyslné a odrazující,“ říká Jiří Stabla s tím, že by to vůbec českým pacientům nepomohlo.

Léčebné konopí je dostupné pouze na předpis, v lékárně a za naprosto přemrštěnou cenu okolo 300 Kč za jeden gram (nizozemská varianta). Navíc na něj stále nepřispívají ani pojišťovny, ačkoli se o tom pomalu uvažuje. Pojišťovny vyčkávají, až konopí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zařadí mezi hrazené léky. A SÚKL pro změnu vyžaduje další studie potvrzující účinnost konopí.

Komu nehraje do karet?
Současná legislativa bohužel nahrává spíše farmaceutickým firmám, které se konopí doslova bojí. „Jelikož se jedná o rostlinu běžně nacházející se v přírodě, nemohou si ji nijak patentovat a pacienti si tak snadno najdou alternativu k drahým lékům s množstvím chemikálií,“ říká Jiří Stabla a dodává, že přestože je situace v České republice relativně dobrá, mohli by jít zákonodárci ještě dále. „V porovnání s dalšími zeměmi ve střední Evropě je česká legislativa poměrně dobře zpracovaná, navíc disponujeme výborným vědeckým zázemím. Konopí pro léčebné účely sice není v šedé zóně, ale různá současná omezení považuji za naprosto zbytečná. Například v Izraeli nebo Nizozemí jsou mnohem dál než my. Konopí je prokazatelně léčivé.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.