Bylinková lékárnička: Hořec na žaludek, lopuch na štípance, jitrocel na odřeniny

Radost z letní dovolené mohou překazit nenadálé úrazy a nepříjemná onemocnění. Turisté se nejčastěji potýkají s trávicími a žaludečními obtížemi, průjmy a nemocemi dýchacích cest. Dalšími typickými letními úrazy jsou také pohmožděniny i řezné rány.

Vždy proto mějte po ruce cestovní lékárničku, ve které nechybějí ani bylinky.

Rozbouřený žaludek zklidníte hořcem a třezalkou

Zvláště při cestování do zahraničí nás mohou potrápit bolesti žaludku. Děje se tak kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám při přípravě pokrmů, kontaminované vodě i konzumaci jídla či surovin, na které naše zažívání není zvyklé. Zažívací problémy nás mohou zastihnout i doma, zejména kvůli vedrům, kdy dochází k rychlejšímu kažení potravin a přehřátí organismu. Akutní zažívací problémy dokáže

zklidnit směs hořce žlutého a puškvorce. Tyto byliny harmonizují střevní systém a podporují správné trávení. Na průjem se hodí směs Helmifit, která likviduje parazitální zátěže. Střevní sliznici zase regeneruje třezalka nebo gemmoterapeutikum z olše či řimbaby.

Popálenou kůži zchladí aloe vera a molekula života

Za často spálenou pokožkou stojí nedostatečná ochrana opalovacími přípravky i to, že středoevropská kůže není na ostré přímořské paprsky zvyklá. Nejkritičtějším měsícem podle odborníků bývá právě červenec. Pro ošetření spálené pokožky se doporučuje tělové mléko s molekulou života Matuzalém. To je látka, která se získává z rostlin, očišťuje tělo od škodlivin, a tím kůži regeneruje. Vhodnou bylinkou je také aloe vera, která namoženou a přecitlivělou pokožku příjemně ochladí a hydratuje.

Štípance zklidní lopuchový olej

V létě naši kůži často „zdobí” také štípance od komárů, ovádů, mušek a jiného hmyzu, zvlášť trávíme-li volno u vody. Svědivé bodnutí v tomto případě zklidní lopuchový olej nebo tinktura z jitrocele kopinatého, která rovněž zmenšuje otok. Případně můžeme sáhnout po grepovém či třezalkovém oleji, který navíc zabraňuje vzniku nevzhledných skvrn po rozškrábání pupence.

Levandule účinkuje jako repelent proti klíšťatům

V létě se rozšiřuje výskyt klíšťat, která nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Přenašečem je podle Státního zdravotního ústavu každé třetí klíště. A statistiky hlásí, že encefalitidou se každý rok nakazí přibližně 500 až 800 lidí, boreliózou dokonce až 4,5 tisíce pacientů. Před procházkou v přírodě bychom se měli natřít směsí levandule a rozmarýnu, která slouží jako přírodní repelent a klíšťata odpuzuje.

Od bolesti po úrazech pomáhá kostival, odřeniny rychleji zahojí jitrocel

Prázdniny doprovázejí také úrazy, zejména tržné rány, odřeniny, pohmoždění končetin, zlomeniny a podvrtnuté kotníky. Na vině jsou často typické letní aktivity, jako je třeba jízda na kole, bruslích či míčové sporty. „Od bolesti si ulevíte chladivým obkladem z kostivalu lékařského. Jako tinktura pomáhá zmenšit otoky, mast zase revitalizuje zlomeniny, pohmožděniny a podlitiny,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Na odřeniny a škrábance pomáhá jitrocel kopinatý, který působí protizánětlivě a obsahuje vysoké množství křemíku a zinku, díky čemuž ránu rychleji hojí. Podobný efekt má měsíček lékařský, který účinkuje jako přírodní antibiotikum, nebo olšová mast, která pomáhá hojit i různé druhy boláků.

Grepový olej pomůže při bolestech zubů i nachlazení

Na dovolené vás může nepříjemně překvapit i bolest zubů. V takovém případě se doporučuje pravidelně potírat dásně grepovým olejem. Dále se na záněty dásní, problémy se zuby a další obtíže v ústní dutině hodí šalvěj lékařská, která účinkuje jako přírodní dezinfekce, má antibakteriální a antiseptické účinky a zklidňuje bolest. Grep navíc likviduje viry, bakterie a plísně, proto po něm rádi sáhnete i tehdy, když vás na dovolené zaskočí nenadálá rýma, bolest v krku či nachlazení. V případě dýchacích problémů je na místě potírat grepovým olejem nosní sliznici, tinktura ze semen grepu pak dokáže zneškodnit streptokoky, stafylokoky a předejít infekci. Podobné účinky má také tinktura z lichořeřišnice nebo česneku.

Mgr. Jarmila Podhorná

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.