Boj s cukrovkou ve 21. století: jaká je šance na vítězství?

Jeden dospělý člověk z 11 trpí diabetem 2. typu, přibližně 47 % nemocných o své cukrovce neví. Neúprosné statistiky potvrzují varování odborníků: do roku 2040 bude touto chorobou trpět přes 640 milionů lidí po celém světě.

Pro boj s cukrovkou je důležitá nejen samotná léčba, ale také důsledná informovanost veřejnosti. Do Prahy proto přijíždí světově uznávaný odborník na diabetes profesor Bernard Zinman, s aktuálním tématem o posunu medicíny v léčbě komplikací cukrovky za posledních 30 let.

Každých 6 vteřin jedno úmrtí
Diabetes 2. typu ohrožuje člověka z mnoha hledisek. Kromě akutních komplikací, ke kterým patří především hypoglykémie, ale i jiné obtíže, jde hlavně o potíže následné. Ty se pozvolna rozvíjejí

v případě, kdy člověk o své nemoci neví nebo ji důsledně a odpovědně neléčí. Organismus je pak ohrožen poškozením srdce, ledvin nebo očí, poničením funkce různých druhů nervů a syndromem diabetické nohy, který může vést až ke ztrátě končetiny.

Zdravější srdce i ledviny
Při včasné a odpovídající léčbě má ale pacient šanci na normální život bez větších omezení. To si uvědomují lékaři i odborníci hledající a vyvíjející stále účinnější léky. Zásadní je též komunikace a předávání nejnovějších poznatků o této nemoci. I proto do Prahy přijíždějí světově uznávané lékařské kapacity věnující se diabetologii. O cukrovce, ale hlavně nových směrech léčby bude ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v Centru diabetologie IKEM přednášet ředitel Diabetes Centra nemocnice Mount Sinai v Torontu profesor Bernard Zinman. Jedním z hlavních témat bude úspěšnost léčby s využitím empagliflozinu.
„Kardiovaskulární prospektivní studie empagliflozinu (EMPA-REG OUTCOME) prokázala pokles rizika úmrtí kvůli srdečním problémům o 38 %, snížení všeobecného rizika smrti o 32 % i pokles nutnosti hospitalizace kvůli selhání srdečních funkcí o 35 %, což jsou výborná čísla,“ komentuje výsledky profesor Zinman.

Glifloziny: moderní léčba cukrovky
Diabetes mellitus je možné v současné době řešit jednou třídou injekčních léků či podáváním inzulínu nebo tablet. Od roku 2014 lze navíc i v České republice ordinovat moderní léky na cukrovku, tzv. glifloziny. Tyto preparáty napomáhají ke zvýšenému vylučování cukru do moči a odtud pryč z těla. A právě do této skupiny patří i empagliflozin. Mezinárodní studie EMPA-REG OUTCOME®, která probíhala i v České republice a která tuto účinnou látku v rámci léčby cukrovky zkoumala, potvrdila, že jde o jediný antidiabetický lék, který kromě snížení glykémie dokáže oddálit nebo zcela zabránit jak postižení kardiovaskulárního systému, tak i progresi postižení ledvin. „Empagliflozin může pomoci pacientovi s cukrovkou 2. typu prodloužit a zkvalitnit život a předejít komplikacím samotné choroby,“ vysvětluje Zinman.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.