Za trubičkami se jezdí do Hořic

Jistě je všichni znáte – zlatohnědé oplatky, vyplněné chutným sypáním a do trubičky stočené. Popraskaná struktura oplatek je známkou jejich dobré jakosti, neboť nestačí jen trubičky uvnitř dobře prosypat, ale je nutno, aby i oplatka byla dobrá, hlavně křupavá a křehká.

V roce 2007 získal výrobce z Miletína, společně s dalšími výrobci z Hořic, ochrannou známku Evropské unie Chráněné zeměpisné označení Hořické trubičky. Ta povoluje výrobu této cukrovinky jen tradičním firmám v Hořicích a nejbližším okolí od hranic města.

Víte že, původní hořické trubičky byly duté a jejich chuť určovalo složení posypky?  Podle legendy přinesli do Hořic recept Napoleonovi vojáci. Koncem druhé světové války začal František Fejt plnit trubičky kakaovým krémem a dnes mají různé náplně, případně jsou máčené v čokoládě. Mnohé rodiny v Hořicích a okolí si je dodnes stáčejí doma podle vlastních rodinných receptů.

Při výrobě trubiček je ruční práce zcela nepostradatelná. V první fázi se upeče křehká oplatka, která pak navlhá v místnostech s řízenou vlhkostí do optimální vláčnosti, kdy je posléze ručně kus po kusu stáčena na horké plotýnce. Tlak, který cukrářka vyvíjí na dřík daného průměru, zajistí konstantní průměr trubičky s následnou shodnou hmotností finálního produktu po naplnění lahodným krémem. Výrobce Pravé hořické trubičky přišel se zajímavým nápadem. „Pro nezaměnitelný rukopis každé cukrářky jsme přistoupili k personalizaci produktů. Na každém našem balení nalezne zákazník jméno cukrářky, která vlastnoručně trubičku stočila,“ uvádí Václav Klůz, výrobní ředitel společnosti.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.