Počet případů vážných pneumokokových onemocnění se zvýšil. Zájem o očkování mezi seniory roste i díky příspěvkům

Hygienici loni zaznamenali 409 případů invazivních onemocnění způsobených bakterií pneumokoka. Počet se tak oproti roku 2014 zvedl více než o čtvrtinu. Nemoc ohrožuje hlavně seniory. Díky legislativní novince jim pojišťovny přispívají na prevenci.

Bakterie pneumokoka si vybírá především lidi se sníženou imunitou. „Ohroženy jsou nejmenší děti, jejichž obranyschopnost není ještě dostatečně vyvinutá. Druhou rizikovou skupinou jsou senioři, protože funkčnost imunitního systému s věkem klesá. Po 65. roku věku se obranyschopnost dostává zpět na úroveň obranyschopnosti u nejmenších dětí,“ vysvětluje profesor MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., vědecký sekretář České vakcinologické společnosti.

Mezi častá invazivní pneumokoková onemocnění patří pneumonie neboli zápal plic. Hygienici však v loňském roce zaznamenali i vysoký počet případů pneumokokové sepse neboli „otravy krve“. Méně často se objevuje pneumokoková meningitida čili zápal mozkových blan.

Může vypadat jako chřipka
U lidí nad 50 let se pneumokoková infekce nejčastěji projevuje zánětem průdušek a velmi často také zápalem plic. Jeho prvotní příznaky se příliš neliší od příznaků běžné chřipky. Pneumokokové zápaly plic však postupují velmi rychle. „Objevují se zejména u seniorů, často jako komplikace jiné nemoci. Zápalem plic jsou častěji ohroženi hospitalizovaní pacienti, protože jsou obvykle dlouhodobě připoutaní na lůžko,“ vysvětluje MUDr. Igor Karen, všeobecný praktický lékař z Benátek nad Jizerou. „Pro úspěšnou léčbu zápalu plic i jiného pneumokokového onemocnění je důležité včasné odhalení původce nemoci a předepsání vhodných léků,“ doplňuje Karen. K léčbě pneumokokových onemocnění se nejčastěji používají antibiotika. Některé druhy pneumokoků však mohou být proti antibiotikům rezistentní, a tak musí lékaři hledat různé alternativy. Vhodnou ochranou před tímto onemocněním zůstává očkování, které se musí realizovat včas.

Pro seniory očkování s příspěvkem pojišťovny
Právě senioři mají od loňského roku možnost nechat se naočkovat proti pneumokokům za finančního přispění zdravotních pojišťoven. „Pro lidi nad 65 let věku je ideální nechat si aplikovat obě dvě vakcíny, které máme v současné době k dispozici,“ radí profesor Chlíbek. Očkování vyjde celkově na 2 000 Kč, pojišťovny přispívají zhruba čtvrtinu. Vakcíny se aplikují se zhruba půlročním odstupem a výhodou jejich kombinace je, že poskytne dlouhodobou ochranu. Se současnou praxí ale samotní senioři nejsou spokojeni. „Příspěvek neodpovídá ceně celkové odborníky doporučené ochrany, která byla cílem našeho dlouhodobého snažení. Senioři o očkování mají skutečný zájem, ale aby byli optimálně chráněni, musí stále doplácet. A to není správně,” říká Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.

Senioři mají zájem
Očkování proti pneumokokům s úhradou od zdravotních pojišťoven dosud probíhalo pouze mezi seniory žijícími ve společných zařízeních – ústavech sociální péče, léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech seniorů apod. „Proočkovanost v těchto zařízeních dosáhla v roce 2014 celkem 61,4 procenta,” komentuje situaci na Zlínsku MUDr. Hana Tkadlecová z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje a dodává: „Od loňského podzimu se určitě dramaticky zvýšil zájem v rámci ordinací praktických lékařů.” V celé České republice se proočkovanost mezi seniory dosud pohybovala kolem jednoho procenta. Evropský průměr se pohybuje mezi 20 a 30 procenty. Loňská novela zákona, jež prevenci učinila pro seniory dostupnější, může proočkovanost v České republice z dlouhodobého hlediska zvýšit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.