Lekce flamenka od slavné Patricie Guerrero? Hvězda festivalu Ibérica se představí i jako lektorka

Pořadatelům festivalu Ibérica, který se koná od 30. června do 4. července v Brně, Praze a Boskovicích, se podařilo zorganizovat, že se jedna z nejlepších flamenkových tanečnic současnosti, Patricia Guerrero, na Ibérice ukáže nejen jako hlavní taneční hvězda, ale v Brně uspořádá 3. července také kurz flamenkového tance.

Kromě workshopu s Patricií Guerrero se v rámci festivalu konají další dvě desítky tvůrčích dílenFestival Ibérica tradičně nabízí i taneční kurzy pro začátečníky a pestrou směsici workshopů pro hudebníky i milovníky španělské a latinskoamerické kultury, všechny pod vedením špičkových lektorů z Česka i zahraničí.

„Letos jsme do nabídky tvůrčích dílen vůbe poprvé zařadili výuku flamenkového zpěvu. Dalšími lákavými novinkami v nabídce jsou cikánské tance vedené vynikající flamenkovou tanečnicí ze Slovenska Libuškou Bachratou a tvůrčí dílny keramiky inspirované galicijskými a granadskými tradicemi. Poprvé se můžeme těšit také na workshopy pouličního tance. Mistři svého oboru, lektoři Endrewstyle a Kalo, přenesou na účastníky pozitivní energii funky, hip hopu či house, okořeněných latinskoamerickými a flamenkovými rytmy v živém provedení skvělého perkusisty Ladislava Šišky. Festival láká také na úspěšný seberozvojový kurz flamenka. Pod vedením španělského tanečníka a zároveň psychologa Carlose Sepúlvedy se loni nadšeně roztančili i ti, kteří se obyčejně zdráhají výrazněji projevovat své emoce. Fanoušci latinskoamerických rytmů se mohou těšit také na kurzy salsy a argentinského tanga pod vedením Alvara Vargase a Rafaela Busta. Flamenkový um a zkušenosti předá účastníkům kurzů proslulý tanečník David Peréz. Virginia Delgado, která s festivalovým týmem i návštěvníky prožila hned několik předcházejících ročníků, bude již tradičně vyučovat elegantnímu tanci s vlečkou – bata de cola. Flamenco si každým rokem získává stále více fanoušků. Základy fascinujícího flamenkového tance přiblíží všem účastníkům dílen dvě zkušené lektorky Lucie Čellárová Mansfeldová a Zuzana Čorejová.

Hudebníci se pak na španělskou notu naladí v kurzech kytary, kastanět či tradičního flamenkového nástroje cajónu. „Hudební kurzy povedou vynikající a na Ibérice už dobře známí muzikanti, kytaristé Stanko Kohútek a Manuel de la Luz a perkusista Michal Cába, kteří už v předchozích letech dokázali, že umí předat svoje bohaté zkušenosti jak začátečníkům, tak pokročilým hudebníkům,“ říká Roa. Cába s Kohútkem osvětlí zájemcům také flamenkové tlesky „palmas“ v tvůrčí dílně compásu.

Na loňskou úspěšnou premiéru naváže odborník na španělskou gastronomii Enrique García, který svoje žáky zasvětí do tajů proslulých tapas a dalších pochoutek provoněných mořem. Ibérica jako vždy myslí i na nejmenší. Opět tak otevře obíbené kurzy pro děti od šesti let, v nichž se seznámí s prvními krůčky flamenkových, ale i latinskoamerických tanců.

Festival Ibérica, který letos zavítá do Prahy, Brna a Boskovic, je nejvýznamnější akcí svého druhu v ČR a za dobu své historie představil domácímu publiku elitu flamenka v čele s Gerardo Núñezem, Carmen Cortés, Jorgem Pardo, Marií Serrano, Patricií Guerrero a mnoha dalšími.

PROGRAM IBÉRICA 2015

Brno 30. 6.
Fiesta Gastronómica Iberoamericana, Stará radnice a okolí, 11:00 – 21:00
Vernisáž výstavy fotografií Petra Víta „Impresiones Iberoamericanas“, Galerie 10 (Radnická ulice), 18:00
Puntal, Divadlo Husa na provázku, 20:00
David Pérez – tanec, Javier Rivera – zpěv, Manuel de la Luz – kytara
Ibérica Cinematográfica, Kino Art, 20:30, www.kinoart.cz/festivaly/iberica

Boskovice 1. 7.
Puntal, Zámecký skleník, 20:30
David Pérez – tanec, Javier Rivera – zpěv, Manuel de la Luz – kytara

Brno 1. 7.
Ibérica Cinematográfica, Kino Art, 20:00, www.kinoart.cz/festivaly/iberica

Praha 2. 7.
OLOR A TIERRA – VŮNĚ ZEMĚ, Divadlo Archa, 20:00
Arcángel – zpěv, Patricia Guerrero – tanec, Dani de Morón – kytara, Los Mellis – zpěv, palmas

Brno 2. 7.
Ibérica Cinematográfica, Kino Art, 20:30, www.kinoart.cz/festivaly/iberica

Brno 3. 7.
Workshop flamenkového tance s Patricií Guerrero, Společenský sál radnice MČ Brno-střed, 17:00
Ibérica Cinematográfica, Kino Art, 20:30, www.kinoart.cz/festivaly/iberica

Brno 4. 7.
Závěrečná fiesta účastníků tvůrčích dílen, Stará radnice, 14:00
Ibérica Cinematográfica, Kino Art, 20:00, www.kinoart.cz/festivaly/iberica
Závěrečný galakoncert OLOR A TIERRA – VŮNĚ ZEMĚ, nádvoří hradu Špilberk, 20:30

Více informací na www.iberica.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.