Péče o vlněné oblečení nejen v zimě

Komu se ještě nestalo, že po vyprání oblíbeného svetru vytáhne z pračky kousek oděvu, který přinejmenším ztratil tvar, nebo se v horším případě srazil na batolecí velikost? Nic takového se nestane, pokud vyberete speciální prostředek na péči o vlněné a jemné prádlo.

V případě vlněných oděvů, rukavic, šál nebo čepic by nesprávnou péčí mohlo dojít ke zplstnatění, ztrátě elasticity a tvaru. Přitom je takové oděvy možné prát i v pračce, obsahuje-li etiketa na oblečení symbol „lze prát v pračce“. Zvolte prací cyklus pro praní vlny, například speciální program pro „ruční praní“, nebo „vlna“. Pak stačí přidat speciální prací prostředek. Jeho speciální pěna obalí vlněné nebo jemné prádlo jako polštář a chrání je před škodlivým mechanickým působením, takže vlna i jemné prádlo zůstanou jako nové. Speciální prostředek prádlo nejen jemně vypere, ale vrátí mu pružnost i tvar.

Víte, že? Pro speciální materiály, jako je například vlna anebo hedvábí, je běžný prací prostředek vysoce zásaditý, a proto by mohl způsobit zničení oblečení. Speciální prací prostředky mají upravené složení, které zajišťuje speciální funkci – u vlny například ochranu jemných a vlněných vláken.

Nejčastější dotazy
Proč začíná vlna plstnatět?
Vnější povrch vlněného vlákna tvoří vroubkované šupinky, které se vzájemně překrývají. Vysoké prací teploty či nevhodné prací prostředky způsobí, že se tyto vroubkované šupinky k sobě přilepí, vlna zplstnatí a srazí se.

Můžu prát vlněné oblečení v pračce?
Obsahuje-li etiketa na oblečení symbol „lze prát v pračce“, pak je praní takového oděvu v pračce v pořádku. Zvolte prací cyklus pro praní vlny a prádlo ždímejte přibližně 20 vteřin. S použitím speciál-ního programu pro „ruční praní vlny“ můžete prát v pračce také jemné prádlo – stačí přidat speciální prací prostředek určený pro praní vlny. Jeho speciální pěna obalí vlněné nebo jemné prádlo jako polštář a chrání je před škodlivým mechanickým působením. Takže vlna i jemné prádlo zůstanou jako nové.

Jaký je nejlepší způsob sušení vlněného oblečení?
Vypraný oděv rozložte na rovnou plochu, v případě potřeby znovu vytvarujte a nechte uschnout bez působení přímého slunečního světla a tepla. Oděv při sušení nevěšte – působením hmotnosti vody, kterou do sebe vlákna absorbovala, by se vlněná tkanina vytáhla.

Vlněné oblečení nikdy nedávejte do sušičky! Působením kombinace tepla, tření a tlaku by se oděv srazil.

Pramen: LERCOM Consulting

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.